Откриха психоактивни вещества в отпадъчните води по света

1
Проби, взети от 47 града в 16 държави, сред които са Испания, САЩ и Австралия, показват наличието на 18 нови психоактивни вещества
Проби, взети от 47 града в 16 държави, сред които са Испания, САЩ и Австралия, показват наличието на 18 нови психоактивни вещества

Проби, взети от 47 града в 16 държави, сред които са Испания, САЩ и Австралия, показват наличието на 18 нови психоактивни вещества

Резултатите от тригодишна програма за изследване на международни отпадъчни води сочат за съществуването на десетки нови психоактивни вещества, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Проби, взети от 47 града в 16 държави, сред които са Испания, САЩ и Австралия, показват наличието на 18 нови психоактивни вещества, според проучване, публикувано от изданието "Уотър рисърч Екс" (Water Research Х).

Новите психоактивни вещества са наркотици, чийто ефект наподобява този на познатите незаконни наркотици, каза ръководителят на проучването Ричард Бейд от Куинсландския университет. "Тези вещества се синтезират, за да заместят забранените субстанции. Това означава, че те имат малко по-различна молекулярна структура, която не се споменава от закона", каза д-р Бейд.

"Обикновено се произвеждат в малки количества в сравнение с традиционните забранени наркотици, което затруднява контрола им от правоохранителните органи", добави той.

Д-р Бейд каза, че само в Австралия изследователският екип е открил седем нови вещества, "като всички от тях имат подобен ефект като този на Ем Ди Ем Ей или кокаина".

"Освен това открихме увеличаване на употребата на подобни наркотици в Европа, където има високи нива на 3-метилметкатинон, особено в Испания и Словения", допълни той.

Пробите са взимани по време на новогодишните празници в три поредни години от 2019 до 2022 година, като резултатите показват спад в употребата на психоактивни вещества по време на новогодишните празненства през 2020 година заради ковид пандемията, посочва д-р Бейд.

Той призова за световна кампания срещу употребата на психоактивни вещества.

"От изключителна важност е да се наблюдава употребата на тези наркотици, тъй като знаем много малко за това какво всъщност е тяхното специфично влияние, за това как си взаимодействат с други наркотици и за това какви вреди причинява тяхната консумация", добави д-р Бейд.

"Въвеждането на практика за годишен анализ на отпадъчните води за наличие на тези вещества е рентабилен и етичен начин за организациите да видят какви са тенденциите и къде образователни кампании биха оказали влияние", допълни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари