Откриха плочка с най-старата писменост в света

0
Откритата керамична плочка датира от 6-тото хилядолетие преди новата ера
Откритата керамична плочка датира от 6-тото хилядолетие преди новата ера Видео: БНТ

Археолози от Българската академия на науките и Регионалния исторически музей в Сливен казват, че откритата керамична плочка датира от 6-тото хилядолетие преди новата ера и е с най-старата позната писменост в света.

Николай Сираков – директор на РИМ – Сливен: "Други плочки с подобни надписи имаме от Караново, от Градешница, но те са от каменно-медната епоха, т.е. няколко хиляди години по-късно".

Плочката е изработена на ръка, a знаците са правени с остър предмет, докато глината е била още мокра. Посланието от плочката обаче, все още не е ясно, но символите са познати на археолозите от други находки, съобщава БНТ.

Д-р Татяна Кънчева – археолог: „Специално тази символика, тези знаци, са много широко разпространени не само в България. В Румъния също, в Сърбия... На целия Балкански полуостров... Има подобни знаци, които са нанасяни на най-различни предмети."

Според експерти плочката най-вероятно носи календарна или обредна информация. Археолозите предполагат, че подобни предмети са били съхранявани в жилищата на хората от новокаменната епоха и са били голяма ценност за тях.

Николай Сираков – директор на РИМ – Сливен: „Тази находка вече влиза във фонда на РИМ. Разбира се, ние ще направим всичко възможно веднага да бъде изложена в нашата експозиция."

Наред с тази ценна плочка посетителите на историческия музей в Сливен могат да видят и атрактивна златна маска на тракийски цар от четвърти век преди Христа, която беше открита през 2007-ма година при разкопки край сливенското село Тополчане.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари