Откриха първата в света соларна магистрала

0

Първата в света соларната магистрала бе открита в Китай.

Тестовият пътен участък е с дължина един километър и е част от околовръстния път около Цинан, столицата на провинцията Шан-го в източната част на страната, пише Money.bg

Най-горният слой е направен от прозрачен материал, способен да издържа на високо натоварване и който позволява на слънчевата светлина да премине, съобщава китайската агенция Xinhua.

Миналата година във Франция бе открият първият път, покрит със соларни панели. Там обаче става въпрос за по-малък път с далеч по-ниско натоварване.

Слънчевите панели, които покриват 5 875 квадратни метра, могат да произведат до 1 милион киловат часа енергия годишно - достатъчно за нуждите на около 800 домакинства, казват от компанията, създала проекта.

Електричеството, произведено от тестовия участък, ще бъде използван за захранване на светлините, таблата, камерите за наблюдение, лампите в тунелите и тол будките. Излишната енергия ще бъде пращана в мрежата. Освен това пътят ще топи снега и леда.

Очаква се в бъдеще да могат да бъдат зареждани в движение и електрически автомобили, както и да бъде осигурен интернет достъп.

Пътят трябва да издържи 20 години.

Източник: Money.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари