Откриха паметник на Георги Аспарухов в София

0
Специални гости на събитието бяха някои от родините на Гунди
Специални гости на събитието бяха някои от родините на Гунди Снимка: [email protected]

Специални гости на събитието бяха някои от родините на Гунди

В парк "Гео Милев" на столичния район Слатина се състоя официалното откриване на паметника на футболната легенда Георги Аспарухов днес, предаде БТА.

Това са членовете на Инициативния комитет "Привърженици на ФК Левски", тяхната благотворителна Асоциация Levski Family и район Слатина.

Специални гости на събитието бяха някои от родините на Гунди - сестра му Лидия, нейният съпруг, волейболистът Димитър Каров, племенницата му Мария и двете им деца.

Сред поканените бяха и представители на няколко от големите родни клубове, както и на Министерството на културата, Столична община и Столичния общински съвет.

Паметникът на Гунди представлява бронзова статуя с височина от над 2 м и изобразява централния нападател на сините в характерната му поза в атака.

Първата копка на монумента бе направена през месец май тази година, а реализацията на цялата инициатива отне на организаторите почти три години. Идейното предложение за изграждане на паметник на Георги Аспарухов е на Инициативния комитет "Привърженици на ФК Левски". Първоначалната идея е в двора на къщата на футболиста да бъде изграден негов бюст. По предложение на кмета на район Слатина Георги Илиев се взима решение за по-мащабен проект и изграждането на паметник в цял ръст. Архитектурната част е изпълнена от арх. Николай Петков, а автор на скулптурата е Любомир Григоров. Финансирането на проекта е осигурено изцяло чрез дарителската кампания, организирана от фен-клубовете на столичния тим", написаха организаторите.

Съоснователят на Асоциация Levski Family Милен Панайотов се обърна към гостите с думите: "Присъстваме на един величествен момент не само в историята на Левски, а в историята на България. Благодаря на хилядите, дарили средства и труд за осъществяването на този грандиозен проект. Благодаря и на фен-клуб "Редута", защото те бяха инициаторите на всичко това. Благодаря и на всички останали фен-клубове, които се включиха в инициативата."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари