Откриха огнище на птичи грип в Пазарджишко

0
Близо 250 кокошки носачки ще бъдат умъртвени
Близо 250 кокошки носачки ще бъдат умъртвени

Близо 250 кокошки носачки ще бъдат умъртвени

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците в с. Главиница, област Пазарджик. В животновъдния обект се оглеждат около 248 броя кокошки носачки, информират от БАБХ.

Вирусът е установен при извършване на мерки за контрол в 10-километровата зона, която беше създадена за наблюдение около огнището на Инфлуенца по птиците, регистрирано на 26.10.2023 г. в землището на с. Мало Конаре, област Пазарджик.

С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение е издадена заповед на изпълнителния директор на БАБХ за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите.

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, която обхваща селата Главиница, Алеко Константиново, Мокрище и гр. Пазарджик.

Установена е и 10-километрова наблюдавана зона в община Пазарджик, в която попадат селата Звъничево, Ляхово, Паталеница, Црънча, Братаница, Дебръщица, Огняново, Синитово, Мирянци, Мало Конаре, Добровница, Драгор, Ивайло, Сарая, Юнаците, както и селата Капитан Димитриево и Радилово от общ. Пещера.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, фураж за птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.

БАБХ напомня, че е важно стопаните да спазват мерките за биосигурност в животновъдните обекти. При промени в здравословното състояние на птиците следва незабавно да уведомят ветеринарния лекар, който обслужва обекта, кмета на населеното място и/или официалния ветеринарен лекар, отговорен за общината. Целта е превенция, ранно откриване и предотвратяване разпространение на заболяването.

Птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари