Откриха най-голямата соларна централа в България

0
Общият брой на соларните панели в експлоатация ще бъде около 222 хиляди, уточни евродепутатката Цветелина Пенкова
Общият брой на соларните панели в експлоатация ще бъде около 222 хиляди, уточни евродепутатката Цветелина Пенкова Снимка: БТА

Общият брой на соларните панели в експлоатация ще бъде около 222 хиляди, уточни евродепутатката Цветелина Пенкова

България ще може да подпомага въглищните централи у нас само още година и половина. Страната не е поискала удължаване на този срок, сигнализира евродепутатът Цветелина Пенкова. От Министерството на енергетиката допълниха, че може да бъдат задължени от Народното събрание, да го направят, предаде БНТ.

До 2025 година страните в Европейския съюз ще могат да подпомагат въглищните си централи.

"До момента срокът е такъв, но други държави като Швеция и Полша са поставили искане той да бъде удължен, а позицията на България не е ясна. Трябва да има много ясен план кога, как и на какви етапи ще бъдат намалявани, мощностите и зависимостите ни от въглищните централи", заяви Цветелина Пенкова, евродепутат от ПЕС.

Пенкова присъства на откриването на най-голямата слънчева централа у нас край Дупница.

БТА

Съоръжението може да захрани самостоятелно цялата околност и ще работи почти изцяло с дългосрочни договори.

БТА

"Нормализация означава корпоративните клиенти, особено големите корпоративни клиенти да сключват дългосрочни договори а не да се зависими от пазара, чийто условия са от ден за ден различни", каза Кирил Бошов, председател на борда на директорите.

В момента в страната са изградени 1750 мегавата слънчеви централи. Новата е с мощност 123 мегавата. По данни на Електроенергийният системен оператор няма достатъчно ресурс за присъединяване на нови зелени мощности без да се инвестира в мрежа.

"Законодателството, върху което аз работя в европейския парламент предвижда голяма част от тези слънчеви панели, които виждате около нас да започнат да се произвеждат в Европа. В момента в глобален мащаб 90% се внасят от Китай, което ни прави силно зависими в нашия преход", каза още Цветелина Пенкова.

Политиката на Брюксел предвижда разработване на мерки за привличане на инвеститори включително и в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    4
    до 3
    Като почнете с това "прост народ", като че вие преливате от мозък. Ти под фотоволтаичен панел в слънчев ден седял ли си? Понеже ги имам на двора си аз през ден кося гюлюка, та съм наясно какви температури стават там. "Умния" коли под фотопанели ще паркирал. Тъжна работа.
  • -1
    3
    ...
    Прав е №1. Прост народ. Централизацията при енергодобива се причинява от комплексността на съоръжението. Фотофолтаиците са единствения ми известен енергоизточник, с толкова малка комплексност, което позволява да се ползват децентрализирано, резултат от което са понижени загуби при пренос и съответно по-ниска цена. Също важно нещо от първия коментар е малоумщината да се поставят фотоволтаици върху обработваеми земи. Вместо това, те могат да се поставят там, където от тяхната сянка ще има полза, например по паркинги. Ама за това се иска човек да може и да мисли. Уви! Не забравяйте все пак, че сме в България, страната на безбройните идиоти.
  • 2
    2
    Waffen ss
    TNT -нема ли бре! Тези зелени болшевики ще унищожат планетата.
  • 8
    1
    Даааааа,
    Прост народ, който вместо пипер, краставици и домати „сади“ фотоволтаици – кучета го яли! Напълно си заслужаваме управниците, ще продължават да ни яхат, доят и стригат като за последно!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари