Започва ледения фестивал в Русе

2
„Сребърните кънки“ е темата на петото издание на Ruse Ice Fest 2018
„Сребърните кънки“ е темата на петото издание на Ruse Ice Fest 2018

Темата на тазгодишното, пето издание на фестивала на ледените фигури Ruse Ice Fest 2018 е „Сребърните кънки“, съобщиха от Община Русе.

Фестивалът започва днес, победителите ще бъдат обявени на 7 декември.

Участие тази година вземат 6 скулптори от 6 държави – Дамиан ван дер Велден от Холандия, Таутвилас Повилионис от Литва, Санита Равина от Латвия, Юси Миетинен от Финландия, Даниел Кънчев от България, Ирина Тафлевская и Андрей Важински от Украйна и Руслан Коровков, Русия. За извайването на фигурите са осигурени близо 20 тона прозрачен лед. Както и миналата година, скулптурите ще се съхраняват в специално помещение до х. „Дунав“, където публиката ще може да им се наслаждава по-дълго време, независимо от климатичните условия.

Санита Равина от Латвия ще направи от лед „Момче, което се върти в колело“, което символизира живота; Дамиан ван дер Велден от Холандия – „Сребърна линия“; Юси Миетинен от Финландия – „Свободата“ или чувството, докато човек се пързаля на лед; Таутвилас Повилионис от Литва – „Опитайте да влезете в моите обувки“, Даниел Кънчев – „Часовник със символи от книга“, а Ирина и Руслан – „Голяма шейна“, на която посетителите ще могат да се снимат.

Официалното откриване на ледената експозиция и награждаването на лауреатите ще се проведе на 7 декември, петък, от 17:30 часа, пред хотел „Дунав“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари