Откриха Коледната изложба на картини в Русе

5

Експозицията представя близо 200 творби на 30 творци от региона

За седма поредна година късно снощи в изложбената зала на ул. „Борисова“ 6 в Русе бе открита традиционната Коледна изложба, превърнала се в любимо събитие за русенци в дните покрай най-очакваните празници. Експозицията представя близо 200 картини на 30 творци от региона, които са членове на местното художествено дружество с председател Николай Колев.

Поздравления към тях бяха отправени от името на областния управител Анатоли Станев и кмета Пенчо Милков.

Според Станев изложбата пренася посетителите в едно магично място, където те могат да се докоснат до свят на хармония, свят, където реалността и вълшебството се сливат в едно. „Благодаря ви за това, което правите, за възможността жителите и гостите на Русе да се потопят в една приказна атмосфера, като същевременно бъдат предизвикани да погледнат отвъд границите на обичайното“, допълва областният управител. Станев пожелава на художниците да не спират да експериментират и да представят творческите си търсения все така по един интригуващ начин.

Изобразителното изкуство е призвано да дарява на хората естетическа наслада, както и да носи в себе си цялото духовно мироздание на човека, а в настоящите светли Коледни празници вярвам, че вашите творби ще докоснат по неповторим начин сърцата на русенци“, се казва в написаното от кмета Милков. Той пожелава на творците здраве, благополучие, креативност, и мотивация, с които да продължават да създават произведения, които да пребъдат във времето и по този начин да продължат художествената традиция на града. Според Николай Колев пък изложбата дава един допълнителен нюанс красота на празниците в Русе.

В експозицията са представени различни сюжети, като предимно е заложено на маслената и акварелна техника. Изложбата ще може да бъде разгледана до края на януари 2023-а, като в нея може да бъде видяно буквално почти всичко – от пейзажи през натюрморти до фигурални композиции.

Макар изложбата да е посветена на предстоящите празници, то тематиката не е на 100% Коледна. Със сигурност обаче специално внимание привличат неповторимите етюди от русенската действителност, показващи неповторимия дух на града. Част от изложбата са и силно провокиращите ума авторски лампи на Александър Първанов.

Те са направени от подръчни, предимно естествени материали. Сред тях могат да се видят стара кафеварка, фенер и дори велосипедна част. Те идеално се вписват в цялостния интериор и атмосфера в галерията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари