Откриха гробницата на Чингиз хан

0
На мястото са извикани експерти и археолози
На мястото са извикани експерти и археолози

При строежа на път близо до река Охон, строителни работници откриха огромен масов гроб със десетки скелети лежащи на проста каменна структура.

На мястото са извикани експерти и археолози, които установили, че масовият гроб е свързан с погребението на монголски аристократ от 13 в.

Екипът от учени на Пекинският университет стигна до извода, че множеството човешки останки са на робите, които са построили гробницата. Робите са били убити за да не разкрият местонахождението на гробницата. Намерени са и останките на 12 коня, които със сигурност са жертвани за да съпровождат великият хан на последното му пътуване, пише Български Журналъ.

Общо 68 скелета са открити на мястото. Те са погребани буквално на върха на груб каменен строеж.

Съдържанието на гробницата е разпръснато и зле позиционирано, тъй като векове наред мястото е било под река Охон, докато курсът на реката не се изменил през 18-ти в. Измежду хиляди златни и сребърни монети, са идентифицирани скелетите на висок мъж и 16 жени. Жените най-вероятно са били съпругите и конкубините на вожда, които са убити за да му правят компания и в отвъдното.

Броят на жертваните хора и животни, както и несметното богатство водят археолозите до заключение, че това е гробница на наистина много важен и значим монголски велможа. Поредица от тестове и анализи показват, че високият скелет е на мъж, който е починал на възраст между 60 и 75, някъде в годините от 1215 до 1235 сл.Хр. Мястото, датировката и артефактите дават сериозни индикации, че това е гробницата на най-страховитият завоевател в човешката история.

Рудиментарният каменен строеж се е намирал под река Охон в продължение на много векове

Ако всичко това се окаже вярно, то това е едно от най-значимите открития в историята на науката.

Чингиз хан е роден с името Темуджин (което значи „от стомана) и е основател и велик хан (император) на Монголската империя, която е най-голяма в човешката история (след Британската). Чингиз хан обединил монголските племена след, което той и наследниците му завоювали Китай, Централна Азия, Близкия изток, Източна Европа и Сибир. Властта на великият хан и наследниците му се разпростирала на 31 милиона кв.км.

Монголската империя няколко десетилетия след смъртта на своя основател

Наследството на Чингиз хан не се изчерпва само със завоеванията и може да бъде усетено и в наши дни, което го прави един от най-влиятелните хора в човешката история. Той свързва Изтока и Запада, възстановява старият Път на коприната, което дава поле за търговски и културен обмен между Европа и Азия.

Интересен факт е, че днес великият хан има много наследници. Генетични изследвания показват, че на всеки 200 души 1 произлиза от Чингиз хан (по цялата Земя). Смята се, че само в 2-милионна Монголия, неговите наследници са 200,000 души, но хиляди такива има и в Китай, Сибир, Централна Азия, Иран, Кавказ, Източна Европа и Индия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари