Откриха "генетична златна мина" в Чили

0
Пустинята Атакама крие ключът към изхранването на света, смятат генетиците
Пустинята Атакама крие ключът към изхранването на света, смятат генетиците

Пустинята Атакама крие ключът към изхранването на света, смятат генетиците

Пустиня Атакама в Чили е сурово и враждебно място, известно с това, че е най-сухата пустиня на планетата. Въпреки това Атакама не е безжизнена. Ново проучване разкрива в детайли генетичния материал на растенията, адаптирали се да оцеляват в това негостоприемно място, предава Science Alert, цитиран от Dir.bg.

"В ера на ускорено изменение на климата е от решаващо значение да се разкрие генетичната основа за подобряване на производството и устойчивостта на културите при сухи и бедни на хранителни вещества условия", казва биологът по растителни системи Глория Коруци от Нюйоркския университет.

"Атакама е "генетична златна мина" за създаване на по-устойчиви култури, необходимост предвид засиленото опустиняване на нашата планета", смятат учените.

За период от 10 години Коруци и международен екип от изследователи изучава живота на растенията в Атакама. Генома на 32 от най-доминиращите растения в пустинята са секвениран.

Оказва се, че определени гените позволяват на растенията да просперират при високи температурни амплитуди, повишен радиационен фон и ниска влага почвата.

Откритията могат да се ползват при създаването на нови генетично-модифицирани земеделски сортове, които да помогнат за справянето с глада в световен мащаб.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари