Археолози надникнаха в непознатата Сексагинта приста

1
Сексагинта приста – в превод “Пристанище на 60 кораба”, е един от символите на Русе
Сексагинта приста – в превод “Пристанище на 60 кораба”, е един от символите на Русе Видео: БНТ Русе

Неправомерен опит за строеж на ограда разкри уникален шанс за русенските археолози да надникнат в непроучена част на римската крепост Сексагинта Приста. В момента в района на Военния клуб текат усилени спасителни разкопки в западната част на крепостта.

Историята започва два дни преди Коледа, когато строителна фирма прави изкоп за нова ограда на Военния клуб. За късмет багерите са спрени преди да нанесат непоправими щети на историческите пластове.

“Засега разкрихме западната порта на крепостта и една кула. Освен тях започнахме да копаем в дълбочина и открихме тракийски пластове, върху които е била построена крепостта”, разказа археологът в Регионалния исторически музей Никола Русев.

Древноримската крепост Сексагинта приста – в превод “Пристанище на 60 кораба”, е един от символите на Русе. Разкопките там продължават от години, но построеният преди близо 50 десетилетия Военен клуб и Летен театър са покрили голяма част от площта на историческия обект. Разкопките ще продължат до края на април, след което министерството на културата ще реши дали да се консервират или строителството да продължи.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари