Откриха 20 нови операционни зали във ВМА

0

Те са оборудвани с най-съвременната медицинска техника

Министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов присъстваха на тържественото освещаване на реновирания Операционен център на Военномедицинска академия (ВМА).

Операционният център включва 20 модулни операционни зали на световно ниво. Те са оборудвани с най-съвременната медицинска техника в съответствие със стандартите за окомплектоване на хирургическите зали за извършване на високоспециализирани оперативни дейности, предаде БНТ

Общата стойност на проекта възлиза на 10 197 192 лв. с ДДС или по 377 673 лв. с ДДС на помещение.

Залите са облицовани с панели от неръждаема стомана, които на практика нямат срок на годност. Изградени по този начин, те са изключително лесни не само за поддръжка, но и за ревизия - панелът се сваля за няколко минути и се поставя за същото време.

Това означава, че операционната може да бъде реконструирана и дооборудвана с нова апаратура в рамките само на няколко часа.

Подменени изцяло са климатизацията, вентилацията, ВиК и електроинсталацията.

Подобрените условия ще допринесат за осъществяването на високоспециализирани и в пълен обем хирургични дейности, както и за предоставянето на медицински услуги за опазване здравето на населението и личния състав на Министерството на отбраната и Българската армия.

"Това е най-съвременният операционен блок в България, най-добре направеният и с най-оптимална цена", заяви началникът на Военномедицинска академия генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Той подчерта, че реновираният блок включва 20 операционни зали, изградени по най-съвременна технология.

"Готова е и залата за роботизирана хирургия и, ако нещата се развиват благоприятно, догодина можем да се сдобием и с робот", каза още генерал-майор Мутафчийски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Жена се кара на мъжа си:
- Спри да пиеш и да лазиш, че детето гледа от тебе и трета година не може да проходи.

Харесай Дунавмост във Фейсбук