Откъде идва изразът „Мълчи като пукал"?

1
Какво е пукал, много ли мълчи и колко опулено гледа?
Какво е пукал, много ли мълчи и колко опулено гледа?

Всички сме чували израза. Но какво е това пукал и много ли мълчат пукалите? Чували сме и израза „Гледа като пукал", което означава опулено. И тук идва въпросът как гледат пукалите?

Ами не, пукалът не мълчи чак толкова, а що се отнася до опулването, то е съвсем естествено, но да караме подред, разяснява Дарик.

Първо трябва да уточним, че правилното изговаряне и изписване е пукАл, пише се с А, не с Ъ. Разбира се, среща се в някои варианти и с Ъ, но това не е толкова книжовно. Названието не идва от пукане, макар да е свързано с характерен звук.

Не идва и от пулене, което е древна дума, прабългарите са я донесли, макар че в историческите филми за прабългари никой не употребява думата „пуля се". Някои вадят етимологията ѝ от памирски език, в който „пфул" означава зяпам, но ПФ-то е преминало само в П и така се е стигнало до „пуля се" и „опулен".

Кое е най-опуленото нещо, което обикновените хора някога са можели да видят? Кое е това, което ококорва очи и те наблюдава, на всичкото отгоре мълчаливо?

Опулените очи изразяват емоция, изненада, но от физиологична гледна точка те имат друга функция - широкото отваряне позволява да влезе повече светлина. Следователно пукалът не се пули самоцелно, а по този начин подобрява зрението си, когато светлината е малко. И така, гледа ококорено при малко светлина, виждали са го нашите прадеди, при това сравнително често, за да го включат в сравнението, и е мълчалив наблюдател.

В този ред на мисли пукал не ви ли звучи случайно като бухал? Ето я и разкритата тайна. Всъщност пукал е народното наименование на бухал. Името е звукоподражателно почти на всички езици и името на тази птица е дадено заради звука, който издава.

Ето защо пукалът не мълчи чак толкова, напротив, името му е дадено заради звуците, които издава. Но при срещата си с човек, по-скоро мълчи. Стои и гледа ококорено, което е достатъчно основание да стане нарицателно.

Има и нещо друго. Днес ние казваме „Мълчи като пукал" в по-скоро обиден план. Но имайте предвид, че мълчаливото наблюдение е спечелило на бухала слава на мъдрец. Тази птица традиционно се приема във фолклора като символ на познанието. Така че в изразът „Гледаш като пукал" първоначално няма обидни нюанси.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари