Отхвърлиха искане Кърджали да се казва Орфей

0
5 искания за промяна на наименования е разгледала комисията към Румен Радев
5 искания за промяна на наименования е разгледала комисията към Румен Радев

Град Кърджали да бъде преименуван на Орфей, е поискал гражданинът Васил Иванов в предложение до Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места към президента, става ясно от доклада ѝ за 2017 г., предава 24 часа. 

Неин председател е секретарят по регионална политика на държавния глава Цвета Тимева.

Комисията не е уважила искането с мотива, че инициативата за промяната на името на Кърджали трябва да принадлежи на местните власти и да бъде подкрепена от мнозинството от жителите на града. Със същия аргумент е отхвърлено искане на друг гражданин Казанлък да бъде преименуван на Александровград.

5 искания за промяна на наименования е разгледала комисията към Румен Радев в първата година от мандата си и нито едно от тях не е уважено, става ясно от доклада ѝ.

Две от тях са за смяна на името на връх Мусала. Гражданинът Генчо Генчев е предложил върхът да се казва Моисей. Областният управител на София-област Илиян Тодоров от “Атака” пък е предложил името Мусала да бъде сменено със Свети Иван Рилски.

И двете идеи не са подкрепени от комисията. Промяна в името на най-високия връх не само в България, но и на Балканите изисква широк обществен дебат и консултации с експерти, аргументират се от комисията. Членовете ѝ са категорични, че има неизяснена етимология на името Мусала, както и липсва яснота как се е наричал този връх по време на Първата и Втората българска държава. Следователно наименованието на върха, което би могло да се възстанови, е неизвестно, аргументират се те.

Всяко име носи в себе си определена идентичност и историческа памет, а преименуването води до прекъсване на тази памет. Историческата памет се поддържа не само с примери за историческото величие. Историческата памет съдържа също така и събития, определения, квалификации и названия, свързани с превратностите в историческото минало. Тези превратности са част от него, част от нас и паметта за тях трябва да бъде пазена и поддържана”, пише още в мотивите за отхвърляне на предложенията.

Любчо Луков има друга идея - летище София да носи името на Паисий Хилендарски. Комисията не е приела искането му. Експертите го съветват да се обърне първо към принципала на летището - министерството на транспорта, и към Столичната община.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари