Отец Климент: Има предположение, че Света Варвара е наша сънародница

1
Българският народ е бил богоносец, заяви още Божият служител
Българският народ е бил богоносец, заяви още Божият служител Снимка: БГНЕС

„На днешния ден православната църква чества паметта на Св.Йоан Дамаскин и Св. Варвара“.

Това каза пред БГНЕС отец Климент, който е свещеник в църквата „Преображение Господне“ в квартал Лозенец.

Мощите на Св. Варвара се намират в нашия храм. Те са пренесени тук през 1951 година, защото в нашата енория са живели много руснаци, а от уважение към тази общност Патриарх Алексей донася мощите“, каза отец Климент.

Няма специални изисквания, които трябва да спазват вярващите на днешната дата, а Св. Варвара може и да е имала български произход.

„Нека дойдат в храма, да се помолят на Св. Варвара вече толкова много векове моли Господ за всички християни и за цялото човечество. Тя е пострадала в Египет. В град, който се казва Хелиопол. Има такъв град в Македония, днешната Елешница. Даже там има баня, където се смята, че е живяла Варвара. Има предположение, че тя е наша сънародница“, заяви Климент.

В последните години има завръщане към църквата, радва се духовникът.

След падането на тоталитарния режим, който преследваше и дискриминираше вярващите, има завръщане. Един древен писател беше казал, че човешката душа по природа е християнска. Бихме могли да се върнем към църквата и Господ. Смятам, че трябва да си спомним откъде сме паднали. Българският народ е бил богоносец. Той има много светии и духовници. Трябва да загърбим греха“, категоричен е той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Реших да се сдобря с жената. Викам си, що не ѝ купя рокля? Лошото е, че се събуди гадината, точно когато я мерех с рулетката.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари