Отец Иван: Не ми се мисли!

0
Благородният духовник призна, че няма миг, в който да не мисли как ще се справи с грижата за над 300 души през студените месеци
Благородният духовник призна, че няма миг, в който да не мисли как ще се справи с грижата за над 300 души през студените месеци

Той трябва да се погрижи за близо 80 деца от приютите му, които на 15 септември тръгват на училище. „Трябва да се купуват обувки и дрехи. Миналата година напазарувах необходимите неща на 4 деца и всичко ми излезе около 800 лева – средно по 200 лева на дете. Сега не ми се мисли колко пари ми трябват, за да ги изпратя“, кахъри се отец Иван. Освен това той трябва да се погрижи и за други 25 малчугани, които тръгват на детска градина.

Отец Иван е притеснен от идващата зима. Нямат пари за храна, 80 деца тръгват на училище без нови дрехи и обувки, пише bgdnes.

Благородният духовник призна, че няма миг, в който да не мисли как ще се справи с грижата за над 300 души през студените месеци.

Особено драматично е положението в монтанското село Якимово, където скоро ще бъде спряно електричеството на няколко къщи, тъй като има натрупани стари задължения в размер на около 4000 лева. „Чудя се откъде да намеря пари, за да платя толкова голяма сума. А когато няма електричество, не само че не можем да се отопляваме, но не можем и да си печем хляб. Ще проверя още няколко варианта за спасение и започвам да се моля, за да разберат хората в колко трудно положение съм“, добави свещеникът.

Отец Иван от Нови Хан превърна помощта за хора, останали без дом и подкрепа в своя кауза.

През годините в дома в с. Нови Хан подслон и убежище са намерили над 900 съдби.

Към началото на март 2013 г. „семейството на отец Иван“ включва над 200 човека, 110 от които са деца.
За да им помогне да вземат живота си в ръце отец Иван започва да изгражда колония от фамилни къще в монтанското село Якимово.

„От мен – най-важното – покрив и земя, от вас – отговорност за децата и работата. Всяко от отрочетата трябва да учи“, това е максимата на отец Иван.

При отец Иван попадат хора с трудни житейски съдби. Голяма част от тях са деца от домове, които след навършване на пълнолетие остават на улицата без подслон и поминък. Като пример много са дошлите от закрития дом в с. Угърчин.

Стремежът на отец Иван е да изгради нов приют в с. Нови Хан, за да „не връща никого“, както и да ремонтира фамилните къщи в с. Якимово, където да осигури постоянен дом и препитание за над 30 семейства.

Необходима е помощ в различни направления, а ако желаете да изпратите пари, посетете официалния сайт на дома: http://www.svetinikolai.org/

Източник: България Днес
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари