Отделение във видинската болница остава затворено заради липса на лекари

0
Има добра и лоша новина за една от най-тежко засегнати болници у нас
Има добра и лоша новина за една от най-тежко засегнати болници у нас Снимка: btvnovinite.bg

В пика си вирусът вади от строя над 11% от болничния персонал

От хроничен недостиг на медици през масово заразяване на болничен персонал до напуснали лекари и сестри и неработещи отделения – това преживя през последните месеци една от най-тежко засегнати болници у нас, тази във Видин. Добрата новина е, че всички заразени медици са излекувани. Лошата е, че нуждата от персонал остава, предава bTV

След кризите с отделения, персонал и финансиране, болницата във Видин е поразена и от кризата с коронавируса.

Снимка: btvnovinite.bg

"Някъде началото на април месец, това е с първите положителни от нашата болница, след което започнаха и пациенти", разказва д-р Венцислав Владински, директор на РЗИ – Видин. В пика си вирусът вади от строя над 11% от болничния персонал. Сред тях е и кардиологът доктор Стоян Филипов.

Снимка: btvnovinite.bg

"Определено има такова заболяване и е доста тежко. За щастие, аз съм един от пациентите, които въпреки че доста тежко го изкараха, вече съм съвсем добре", казва д-р Филипов.

Снимка: btvnovinite.bg

Започнала от болницата, заразата стига и до домове за възрастни в селата Гара Орешец и Кула, лечебното заведение губи и завеждащия на неврологичното отделение. "Хората, които са починали в нашата област, положителни наCOVID-19, са 20, като две трети от тях са съответно от тези два дома", казва д-р Венцислав Владински, директор на РЗИ – Видин.

Всички заразени медици вече са излекувани. Неврологичното отделение обаче все така продължава да не работи поради липса на лекари.

Преговорите с невролози продължават втора седмица, пациентите се пренасочват към Лом и Белоградчик. 73-годишният Венцислав Златков вече е бил пациент там и знае, че бързата реакция спасява живот.

Снимка: btvnovinite.bg

"Ако не бяха дошли до половин час, аз може би нямаше да стоя сега на тротоара и да говорим. Как мога аз да оцелея, ако няма болница?", разказва Венцислав.

Междувременно съществена част от персонала подава предизвестия за напускане, а многократните призиви на местните власти за доброволци към момента не дават особено добър резултат.

"Откровено казано, това, че една част от персонала напуска, в никакъв случай не е свързано със самото заболяване и със страха от него, определено е с финансирането. За съжаление, няма достатъчно адекватни механизми, които биха могли да задържат от тези желаещи да напуснат", смята д-р Стоян Филипов.

Снимка: btvnovinite.bg

"Държавата е осигурила в лицето на министъра на здравеопазването добър финансов ресурс, но този ресурс трябва да бъде изработен от самите лекари. Лимитът на нашата болница е 680 хиляди лева месечно, но за огромно съжаление, нашите лекари не могат да прехвърлят 400 хиляди, който е недостатъчен за функционирането на тази болница. Не могат да го прехвърлят поради липсата на лекари, по този начин са закрити доста отделения.", казва областният управител на Видин Момчил Станков.

Едно от решенията, според областния управител, е болници като тази във Видин да имат друг статут – не на търговски дружества, както и да се намери механизъм за привличане на млади лекари. А пътят към тези решения минава през законодателни промени. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари