Отбелязваме световния ден за безопасен интернет

1
Светът отбелязва деня за безопасен интернет 9 февруари
Светът отбелязва деня за безопасен интернет 9 февруари Снимка: Pixabay

Под мотото “Заедно за по-добър интернет” за 18-а поредна година светът отбелязва деня за безопасен интернет 9 февруари

Започнал като инициатива на Европейската комисия, през последните години в честването му се включват различни организации и институции от над 140 държави.

Вниманието на обществото е насочено към необходимостта от по-сигурна онлайн среда за децата и младите хора, за да могат отговорно и безопасно да ползват възможностите на интернет.

Политиката на Община Русе за предпазване от рисковете в интернет пространството се осъществява от Превантивно - информационния център към общината в тясно партньорство с Националния център за безопасен интернет.

За децата и младежите активният достъп до онлайн пространството е естествен процес. Те споделят, търсят информация, формират мнение и поведение предимно в контакт с връстниците си.

В тази връзка Превантивно - информационния център към Община Русе ежегодно провежда обучения за преподаватели, педагози, психолози и педагогически съветници, съвместно с РУО – Русе. Фокусът им е върху необходимостта родители, образователни институции и други организации да полагат все повече усилия за развитието на дигитална и медийна грамотност у децата.

В Деня за безопасен интернет Превантивно - информационният център напомня: Интернет е за всички, но наша отговорност е да го направим по-добро място.

10 правила при ползване на Интернет

1. Няма да давам никаква лична информация - адрес, телефонен номер, служебните адреси и телефони на родителите ми, името и адреса на училището без разрешението на родителите ми.

2. Веднага ще казвам на родителите ми, ако попадна на информация, която ме смущава. Мога да подам сигнал за нея на адрес: http://web112.net

3. Никога няма да приемам да се срещам с някого, когото “познавам” от Интернет, без да говоря предварително с родителите си. Ако те разрешат, срещата трябва да е на обществено място и някой от родителите ми да е с мен.

4. Никога няма да изпращам моя снимка или каквото и да било, без първо да се посъветвам с родителите си.

5. Няма да отговарям на никакви съобщения, които са обидни или по някакъв начин ме смущават. Ако получа подобно съобщение, ще кажа веднага на родителите си, за да могат те да се свържат с Интернет доставчика.

6. Заедно с родителите ми ще установим правила за влизане в Интернет. Ще определим часовете, в които мога да влизам в Интернет, времето, което мога да бъда онлайн, и кои уеб-адреси ще посещавам. Няма да посещавам други адреси или да нарушавам правилата без тяхно разрешение.

7. Няма да давам паролите си за Интернет на никого (дори и на най-добрите си приятели), освен на родителите ми.

8. Ще искам съгласие от родителите си, преди да свалям или инсталирам нови програми, както и преди да направя каквото и да било, което може да се повлияе на компютъра или да разкрие лични данни за мен и семейството ми.

9. Няма да правя нищо в Интернет, което може да е във вреда на другиго или в нарушение на закона.

10. Ще помагам на родителите си да разберат как се забавлявам и научавам нови неща от Интернет и ще ги уча на различни неща за Интернет, компютрите и технологиите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Грозното гадже е като москвича - хем върши работа, хем не ти го барат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук