Отбелязваме Покров Богородичен

1
Покров Богородичен е празник на вярата и надеждата
Покров Богородичен е празник на вярата и надеждата Снимка: БГНЕС

Покров Богородичен е празник на вярата и надеждата

Празникът Покров Богородичен е един от най-големите празници в православния календар. Той се чества на 1 октомври и е посветен на чудото, което се случило в Константинопол през 911 г., когато Света Богородица спасила града от нахлуването на сарацините.

Легендата разказва, че на този ден в храма във Влахерна, където се пазела безценна християнска светиня - една от дрехите на Пресвета Богородица, се събрали много вярващи, за да молят Господ за защита. Сред тях били свети Андрей Юродиви и неговият ученик Епифаний. Около 10 часа вечерта свети Андрей вдигнал глава към купола на църквата и останал изумен от гледката.

Във въздуха била Пресвета Богородица, заобиколена от ангели, апостоли и пророци. Божията майка коленичила и се помолила на Иисус Христос, след което станала права. Свалила връхната си дреха - омофор, и с нея покрила вярващите. Свети Андрей Юродиви запитал своя ученик дали вижда Божията майка, и той потвърдил. Арабите били отблъснати от града. Населението било спасено, а всички научили, че именно Пресвета Богородица ги е спасила.

В знак на благодарност към защитата на Божията майка, църквата определила този ден като важен християнски празник, наречен покров - покровителство и заради начина, по който Дева Мария спасила молещите се.

В България празникът Покров Богородичен е широко разпространен. В много градове и села има църкви и манастири, посветени на този празник. В София най-известният храм, посветен на Покров Богородичен, е този, построен от Йорданка Филаретова.

Празникът Покров Богородичен е повод за благодарност към Божията майка за нейната закрила и за надежда за спасение. Той е и призив към вяра и покаяние.

Легенди и предания

Освен легендата за чудото в Константинопол, свързани с празника Покров Богородичен са и много други легенди и предания.

Една от тях разказва за свети Андрей Юродиви, който бил известен със своята прозорливост. Той предсказал, че на 1 октомври 1877 г. руската армия ще освободи България от османско владичество.

Друга легенда разказва за манастир „Покров Богородичен“ край Свищов. Според преданието, княз Кантакузин, който бил изпратен от султана за управител на васалното Влашко през 1678 г., след изтичане на мандата си тръгнал за Цариград. Научил обаче, че негови врагове са му подготвили убийството, когато стигне в столицата. Затова князът спрял в Свищов, вдигнал със свои пари разрушения манастир до града. С Божията помощ успял да се справи с интригите в султанския двор и да се оправдае. Бил назначен отново за княз във Влашко, което управлявал до 1688 г. Така Господ се отблагодарил за богоугодното дело.

Празници и традиции

В България празникът Покров Богородичен се чества с много молитви и тържества. В църквите се отслужват празнични литургии и молебени. В домовете се приготвят традиционни ястия, като баница, гювеч и пълнени чушки.

В някои райони на страната съществуват и специални традиции, свързани с празника. Например, в някои села в Северна България на този ден се провеждат тържества, на които се избира „Покровница“. Тя е младо момиче, което се смята за най-красива и благочестива в селото. Покровницата е облечена в традиционна българска носия и обикаля селото, като разнася късче от хляба, осветен в църквата.

Празникът Покров Богородичен е един от най-обичаните празници в България. Той е повод за благодарност, надежда и вяра.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари