Отбелязваме 100 години от смъртта на Иван Вазов

0
Националният литературен музей традиционно организира поклонение в негова памет
Националният литературен музей традиционно организира поклонение в негова памет Видео: NOVA

Днес ще се организира поклонение в негова памет

През 2021 г. се навършват 100 години от смъртта на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Националният литературен музей традиционно организира поклонение в негова памет, което ще се проведе днес от 11:00 ч. на гроба на твореца, намиращ се в градинката зад църквата „Св. София“. На панихидата ще присъстват представители на Националния литературен музей, родственици на Иван Вазов, представители на държавни, научни и културни институции в страната, информира NOVA.

Рецитал на Вазови стихотворения ще изпълни актьорът Георги Златарев. По повод 100-годишнината от смъртта на поета, в къща музей „Иван Вазов“ – София ще бъде подредена временна изложба с експонати, свързани с кончината му: посмъртната маска, програма на погребението на поета, организирана от Министерство на народното просвещение, списък на Вазовите произведения, поставени в гробницата при полагане на тленните му останки, фотографии, писма, рисунки и др.

Днес през целия ден, в къща музей „Иван Вазов“ ще звучи непреходното Вазово слово.

Националният литературен музей традиционно организира поклонение в негова памет. Поклонението е на гроба на Иван Вазов в близост до храма "Света София". От днес до края на декември ще могат да се видят предмети, свързани със смъртта на твореца. Това е временна експозиция, в която е включен и смъртния акт, посмъртна маска на Иван Вазов, некролози, както препис на драмата "Престолът" - последната работа на писателя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ходих на врачка, която ми гледа бъдещето и вика:
- Гледам вила с басейн, в двора джип, а до басейна руса жена... Виждам и теб, ама от другата страна на оградата...

Харесай Дунавмост във Фейсбук