От неделя започва захлаждане с валежи

2
Последните горещи дни за тази седмица са до събота
Последните горещи дни за тази седмица са до събота

Последните горещи дни за тази седмица са до събота

През нощта над страната ще премине атмосферен фронт с понижение на температурите, които в неделя ще бъдат в интервала от 26 до 31 градуса. Това каза синоптикът Петър Янков в студиото на предаването "България сутрин".

В неделя над централните части на Дунавската равнина и Добруджа ще прегърмява и превалява, гръмотевиците ще са по-слаби, тъй като този студен въздух започва своя пренос през събота вечерта и ще бъдат отслабени като дневен ход тези явления, обясни той. По думите му силни градушки и гръмотевични бури не се очакват.

Следващата седмица ще бъде суха и с "комфортни летни температури между 30-35 градуса".

"Август месец се различава от юли с това, че вече навлизаме във втората половина на лятото и дори слънчевите лъчи са по-меки, температурите, с изключение достигат до 38-39 градуса", каза още Янков, предаде Bulgaria ON AIR.

Според синоптика събота е подходящ ден за разходка в планините, където температурите над 2500 метра надморска височина ще бъдат 18-19 градуса, а на планинските курорти - около 23-26 градуса. Гостът напомни, че в планините връхната дреха ще бъде необходим аксесоар.

До края на август температурите Гърция и Турция ще са по-високи и не се очакват превалявания. Времето ще бъде слънчево и топло с температура на морската вода от 26-27 градуса.

Затоплянето на климата, на което сме свидетели в последните години, е резултат от една цикличност, която е в порядъка на 200-300 години, стана ясно от обясненията на Янков. Той допълни, че настоящото затопляне е започнало през 1850 година, като най-топлите дни са отбелязани през 2019 година.

"Характерното за тези затопляния са продължителните високи средни температури. Рекордите на нашите географски ширини са 45 градуса", посочи синоптикът и уточни, че у нас максимумът на температурите тази година ще бъде около 42-43 градуса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари