От квота от 13.33 милиона дози България се е отказала от половината

1
България доброволно се отказва от по-голямата част под претекст за добра епидемична обстановка у нас (за да не пострада международния бизнес и туризма)
България доброволно се отказва от по-голямата част под претекст за добра епидемична обстановка у нас (за да не пострада международния бизнес и туризма)

Скандалът с ваксините в ЕС: НАЦИОНАЛНИ ПРАВИТЕЛСТВА СА ИЗКРИВИЛИ СПРАВЕДЛИВОСТТА

От квота от 13.33 млн. дози България се е отказала от половината. Днес се разбра, че атаката срещу ЕС за разпределението на ваксините е без основание.

Оказа се, че самата Еврокомисия е предложила на страните-членки на ЕС да разпределя ваксините според броя на населението им, но редица правителства са отхвърлили плана й.

Включително и България!

В своя отговор на писмото на 6-те държави ЕК казва, че дозите се разпределят пропорционално според числеността на населението на отделните държави, обаче като се взимат предвид епидемичните данни. Т.е. не е пропорционално.

Я виж ти! Затова ли отчитането на епидемията у нас започна да добива в числовите си стойности за заразени и умрели не толкова лъжливи данни.

Давам цитат от становището на ЕК:

"Държавите-членки са използвали тази система, за да модифицират пропорционалното разпределение, предложено от Комисията съгласно всичките 6 договора за предварително закупуване. Държавите-членки следва да намерят споразумение, ако желаят да се върнат на пропорционалната основа."

Оказа се освен това, че България е поискала да сключи договор само с две фирми "Астра Зенека" (имам пост защо - конфликт на интереси, знаете случая - роднинска връзка с виден политик от ГЕРБ) и "Санофи". Концернът "Санофи" обаче се отказа да създава и произвежда ваксини.

През есента на 2020 г. България е заявила 3 пъти по-малко количества от mRNA-ваксините (Moderna и Pfizer/BioNTech), за сметка на аденовирусния векторен препарат на AstraZeneca.

Независимо от това ни е определена първоначална квота за Бионтех / Пфайзер, като обаче България доброволно се отказва от по-голямата част под претекст за добра епидемична обстановка у нас (за да не пострада международния бизнес и туризма).

То не е изпълнило въобще квотите - от общата ни квота от 13,33млн. дози за 6,66 млн. души е поръчало само 6,1 млн. дози за 3 млн. души, от които на Бионтех/Пфайзер само 1 млн.

Не го е направило, за да направят политическите партии "мили очи" към различни техни посестрими от другите европейски държави, за да не ги подгонят съвсем до дупка за корупцията.

Иначе първоначално, за пред нас и за далавера (износ) меракът е бил за 18 млн. дози ваксини, от които 3,9 млн. Пфайзер/ Бионтех.

(сега разследвам дали част не са били наистина изнесени). 

Връщането към пропорционалното разпределение на ваксините зависи от държавите членки, подчерта Европейската комисия и даде да се разбере, че самата тя предпочита този метод.

Прочетох интервюто на заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс и не видях никъде шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен да се е изпуснала неволно, че европейският досегашен подход е "в интерес на по-богатите държави членки като Германия" или пък Тимерманс да го заявява. Тези думи са извадени от контекста - давам линк. Изглежда това е измислица на родните медии, включително и националното радио, телевизия и БТА.

https://www.tagesspiegel.de/…/eu…/27002472.html

Мисля, че се разбра защо не достигат ваксините у нас. Разбра се, че в случая значими части от опозицията - парламентарно представената, играят заедно с ГЕРБ, защото няма как да не са били информирани за тези обстоятелства.

Григор Лилов

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари