Дончев отрече решенията за поръчка на ваксините да са политически

0
Темпото  на ваксиниране поставя България на последно място в Европейския съюз, показват данните в създадения от изследователи в Оксфордския университет портал за следене на коронавируса
Темпото на ваксиниране поставя България на последно място в Европейския съюз, показват данните в създадения от изследователи в Оксфордския университет портал за следене на коронавируса Снимка: БГНЕС

Решенията, които правителството взе относно колко и кои ваксини да поръча, не са икономически или политически, а здравни. Те са взети по препоръка на здравните експерти. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на Нова телевизия тази сутрин

Миналата седмица стана ясно, че българските власти са поръчали едва една трета от ваксините, които са се полагали на държавата в рамките на европейските поръчки за имунизации от различни производители. Здравните власти са поръчали ваксини за 6 милиона души от пет производителя, като 4.5 млн. дози са от по-евтината, но все още неодобрена, ваксина на "Астра Зенека", припомня Свободна Европа

„Каквото и решение да е взела държавата, то не е нито икономическо, нито политическо. То е здравно и е по препоръка на българските експерти и учени“, каза Дончев.

Според него сравняването на процеса на ваксинация по междинни данни не е коректно и анализ трябва да се прави чак след като е ваксинирана значима част от населението.

„Като финален резултат съм сигурен, че България няма да се справи по-зле от другите държави в Европа. При всички случаи следващите няколко месеца ще бъдат критични в това отношение. Няма забавяне в имунизирането, ние се съобразяваме с темповете на доставката на препаратите“, каза още Дончев.

Близо 20 000 души са ваксинирани в България срещу COVID-19, като за последното денонощие те са 1 185. Това темпо на ваксиниране поставя България на последно място в Европейския съюз, показват данните в създадения от изследователи в Оксфордския университет портал за следене на коронавируса.

В понеделник в страната пристигнаха нови 18 720 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer и BioNTech. По същото време в страната стартира и поставянето на втората доза от препарата, като тя отново беше поставена първо на здравния министър Костадин Ангелов.

Пред журналисти на летището главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посрещна новата пратка ваксини и обяви, че това е едва половината от очакваните бройки. По негови думи това е свързано с производствените процеси на доставчика, които са били променени и добави, че през февруари и март се очакват компенсации. Той каза още, че новите ваксини ще влязат в употреба за втората фаза на ваксинацията у нас, както и за довършването на първата.

През последното денонощие в България са регистрирани 570 нови случаи на заразени с COVID-19. Това са 7.15% от направените 7964 теста (3001 PCR и 4963 антигенни) по данни на Единния информационен портал. Активните случаи са 39 563.

Отчетените оздравели са 7533. Това е най-високият брой от началото на епидемията в страната. Хоспитализирани към момента са 3312 души. От тях в интензивно отделение са 329. Починали за последното денонощие са 82 души, с което общият им брой става 8565.

Развитието на епидемията в България можете да следите в блога на Свободна Европа. Актуалните данни по света можете да откриете в интерактивната карта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари