От ГЕРБ одобриха застрояването на Силистар

0
Искат да строят вилно селище върху площ от 22 декара
Искат да строят вилно селище върху площ от 22 декара

Съветниците от ГЕРБ в Царево одобриха застрояването на Силистар.

Общинските съветници в Царево са одобрили спорното предложение на кмета Георги Лапчев за изработването на план за застрояване край плаж "Силистар", съобщи "Дневник".

Точката е била последна в дневния ред и е одобрена от 9 съветници - 8-те от ГЕРБ и единственият от НФСБ на Валери Симеонов. Трима са гласували против - двама на БСП и един от обединение "Народен съюз" (Демократическата партия и Български земеделски народен съюз).

В четвъртък сайтът bivol.bg публикува информация, според която искането за подробен устройствен план е отправено от дружеството "Ню Билдинг Естейтс" на Десислава Георгиева, което на 30 юли е придобило чрез публична продан терен от над 22 дка близо до плажа. Въпросният терен не е на първа линия, а непосредствено пред него са имоти, придобити от лица и фирми, свързани пряко или косвено с Йордан Цонев и арх. Калин Тихолов.

Решението на местните власти в Царево може да се окаже незаконосъобразно, тъй като според наредба на Министерството на регионалното развитие и благоустройството подробни устройствени планове не следва да се одобряват преди приемането на Общ устройствен план на община Царево. Този процес продължава над 10 години, през които предлаганите варианти за ОУП предизвикаха поредица скандали, свързани с намеренията за застрояване на защитени територии от Странджа, а Европейската комисия предупреди за наказателна процедура срещу България.

Тъй като одобреният за застрояване от общинските съветници на ГЕРБ парцел се намира в Природен парк "Странджа" и "Натура 2000", за да започне строеж там, е необходимо становище на Министерството на околната среда и водите.

Дружеството "Ню Билдинг Естейтс" е притежание на "Ню Билдинг Пропърти", чийто едноличен собственик е Десислава Цветанова Георгиева. Тя е собственик и управител на още дузина фирми, но при регистрацията на нито една от тях не е посочен телефон за контакт. Повечето фирми на Георгиева, включително тези, които искат да строят край "Силистар", са регистрирани на един и същ адрес - ж.к. "Студентски град", бл. 61, в самостоятелна постройка на гърба на блок 61, до трафопост. "Ню Билдинг Естейтс" и Десислава Георгиева се свързват със строителството на няколко жилищни сгради в София.

Според публикацията на "Биволъ" заявлението на "Ню Билдинг Естейтс" е внесено на 5 юли и още в същия ден се събира разширен Общински експертен съвет с участието на представители на РИОСВ - Бургас, РЗИ, РДГ - Бургас, ВиК, и дори Министерство на отбраната. Всички единодушно и без възражения гласуват за застрояването на "Силистар".

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари