От днес Гешев остава без охрана от Бюрото по защита на свидетелите

0
Главният прокурор се отказа от охраната си от НСО
Главният прокурор се отказа от охраната си от НСО Снимка: БГНЕС

От днес главният прокурор Иван Гешев няма право да ползва охрана от Бюрото по защита на свидетелите.

Промяната е факт след като в днешния брой на "Държавен вестник" бяха обнародвани промените, които в последния си работен ден 46-ото Народно събрание прие в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство, пише Дневник.

С поправките Бюрото, което бе на подчинението на главния прокурор, премина окончателно "под шапката" на Министерството на правосъдието. Освен това с поправките отпадат и полицейските функции на служителите по задържане и участието на служителите в акции на прокуратурата.

В момента, по закон, Гешев има право на охрана от Националната служба за охрана. Той ползваше такава, но сам обяви, че се отказва от нея през пролетта на миналата година. Тогава Гешев е декларирал писмено отказа си за ползване на охрана и има санкция на комисията.

За да бъде назначена отново държавна охрана от НСО, Гешев трябва да оттегли писмения си отказ и комисията да се събере, за да разгледа основанията за продоставяне на охрана - не само дали той попада в кръга на охраняеми лица, но и дали има конкретна застрашеност и каква степен на охрана за ползва. При определени случаи би било възможно в рамките на дни комисията да се събере и да разгледа въпроса, но към момента няма официална информация Гешев да е поискал отново да ползва услугите на НСО.

По време на общественото обсъждане по темата през последния месец служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков обяви, че в момента Иван Гешев се охранява от три държавни структури, една от които е Бюрото по защита, но възможността за това отпада с поправките в закона.

Детайли около преминаването на Бюрото към министерството на правосъдието са били обсъждани и на среща между главния прокурор и министъра на правосъдието Янаки Стоилов. "Най-важният въпрос е да продължи защитата на застрашените в наказателното производство лица без сътресения, произтичащи от преместването", смята министър Стоилов.

По време на обсъждането в парламента главният прокурор бе поканен пред правната комисия, за да изнесе доклад за работата на бюрото през последната година и половина, а от думите на главния прокурор се разбра, че бюджетът на Бюрото е около 7.7 млн. лв.

След гласуването на законопроекта Гешев предупреди, че ще се обърне към Конституционния съд заради прехвърлянето и на всички материални активи на бюрото към правосъдното ведомство. По време на срещата с министър Стоилов след приемането на поправките на второ четене и преди обнародването им те са обсъждали от двете институции да бъдат излъчени представители, които ще изготвят приемо-предавателните протоколи за имуществото и документацията.

На 11 март президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да обяви структурата и мястото ѝ на подчинението на главния прокурор за противоконституционна. До момента няма произнасяне на Конституционния съд, а становищата на юристи и експерти по казуса застъпват тезата, че в този вид бюрото е противоконституционно.

През първата година от мандата на Иван Гешев като главен прокурор служители на Бюрото по защита участваха в няколко значими акции на прокуратурата. В края на май 2020 г. именно служители на това бюро изведоха от Министерството на околната среда и водите бившия зам.-министър Красимир Живков, обвиняем заедно с бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови за нерегламентирано управление на опасни отпадъци.

На 9 юли м.г. служители на бюрото влязоха в президентството при съвместна акция с прокуратурата, при която бяха претърсвани кабинети на съветници. По време на акцията бяха задържани бизнесменът Пламен Бобоков, президентският съветник Илия Милушев и секретарят Пламен Узунов.

По-късно различни съдилища в страната излязоха с решения, че техните арести са незаконни, неоснователни и немотивирани. Влизането на въоръжени служители от Бюрото по защита към главния прокурор бе един от поводите за продължилите над 100 дни граждански протести с искане за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари