От Благоевград до Бургас се кара само по магистрала

0
Бойко Борисов откри днес втората част от обновената Западна дъга
Бойко Борисов откри днес втората част от обновената Западна дъга

Премиерът Бойко Борисов откри днес втората част от обновената Западна дъга на Софийския околовръстен път и подчерта, че "сега от Благоевград до Бургас се кара само по магистрала".

Той изтъкна, че "по време на комунизма магистрала най-много можеше да има до Правец", че проектът е бил провален от кабинета "Орешарски", а сегашното правителство положило огромни усилия като е прехвърлило финансирането към новия програмен период на оперативната програма "Транспорт", пише Дневник.

"Това е поредната придобивка за софиянци. За града завършването на Западната дъга на околовръстния път има изключително значение, защото заедно с разширяването на метрото и модернизирането на градския транспорт облекчаваме значително автомобилния трафик. С подобряването на пътната инфраструктура Столичната община следва плана за развитие на северните територии", каза кметът Йорданка Фандъкова. Тя припомни, че за последните 10 години са изградени близо 35 км първокласни входни маршрути в столицата.

Проектът е завършен предсрочно, за да могат хората от околните населени места "да си закарат дечицата на училище за 15 септември", по думите на премиера. Той призова да се пазят мантинелите и да не се крадат.

Откритият днес участък е с дължина пет километра и половина, започва при моста над река Какач и свършва с вливане в Северната скоростна тангента. По този начин ще се свържат магистрала "Люлин" с двата големи аутобана – "Хемус" и "Тракия". Очаква се трафикът към Северната скоростна тангента ще се облекчи значително.

Първият участък от дъгата беше пуснат през декември миналата година, като започваше от края на магистрала "Люлин" и стигаше до пътния възел с бул. "Сливница". С пускането на Западната дъга се осигурява бърз достъп до "Ботевградско шосе" и магистрала "Хемус", а през вече съществуващия участък на околовръстното и до "Цариградско шосе" и магистрала "Тракия".

На откриването присъстваха директорът на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров и министрите на регионалното развитие, финансите и транспорта – Лиляна Павлова, Владислав Горанов и Ивайло Московски.

Видеото е предоставено от читател на "Дневник" - Олег Попов. Заснето е малко преди официалното откриване на трасето.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари