От 100 до 300 лева вървят отговорите за матурите

0
Предлага се услуга „връщане“ на парите, ако ученикът не е доволен
Предлага се услуга „връщане“ на парите, ако ученикът не е доволен Видео: bTV

Предлага се услуга „връщане“ на парите, ако ученикът не е доволен

Ден преди националното външно оценяване за учениците от 7-ми и 10-ти клас - отново търговия с отговори.

В социалните мрежи профили продават отговори за изпитите, които са във вторник и на 16 юни. Докато преди сделките на черно се случваха във Фейсбук, вече са в Инстаграм и Телеграм. Офертите за изпита - варират от 100 до 300 лева.

А новото е, че се предлага „връщане“ на парите, ако ученикът не е доволен. Заедно с кибер експерта Ясен Танев се включихме в една от групите, предаде bTV.

Всичко започва в Инстаграм и профил "Матури 2023" със над 155 последователи. Профилната снимка е с логото на образователното министерство, а под нея с големи букви пише: Отговори на матурите за 7 клас. Потвърдени от учители отговори. 65 от 65 точки и казване на текста на преразказа".

Има и опция - връщане на парите, ако учениците не са доволни. В платформата линк ни отвежда към Телеграм канал със същото име. Първите съобщения са от 5 юни.

Подробно обяснена е и схемата: „Целият изпит е 300лв. Пращате първо капарото, защото за мерки за сигурност можем да помогнем само на 200 човека от вас. Капарото е 180 лева, като останалата сума я заплащате след като излязат резултатите. Ако имате над 85 точки ни заплащате, ако имате по-малко не плащате останалата част от сумата".

Днес по обед местата вече свършват, твърдят търговците. „Само две свободни места, благодарим ви за доверието“ пишат от канала.

Проверка показва, че каналът е създаден от двама потребители. Свързваме се с един от „търговците“, който обяснява, че отговорите се дават след началото на изпита.

„Няма как да имаш ранна информация, може би самата матура", каза един от тях.

Отново в инстаграм. Друг профил с име "матури 2023 отговори" се определя като "Единствен източник от МОН". Изпитът тук струва 100 лева, капарото - 50.

Според родители на седмокласници схемата е абсурдна, а децата трябва да разчитат на собствените си знания.

Министерството на образованието не коментира казусите. Над 117 000 седмокласници и десетокласници се очаква да се явят на националните външни оценявания по български език и по математика тази седмица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Интересно
    Мренджо Пилфкоф ще отиде ли утре на матура с........... или ще си го отърка около новата му и съвършенна лубоф на село?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари