Освободиха предсрочно от затвора бивша касиерка в БРП - Русе

4
Илияна Илиева е осъдена за присвояване на 214 000 лв
Илияна Илиева е осъдена за присвояване на 214 000 лв

Година и три месеца предсрочно напуска килията си в сливенския затвор бивша касиерка в системата на Параходство Българско речно плаване в Русе, която е осъдена за присвояване на 214 000 лв чрез създаване на фалшиви документи, с които е прикривала наглите кражби.

Решението за предсрочното освобождаване на вече 54-годишната Илияна Илиева е на състав на сливенския окръжен съд от 5 януари, където затворничката се явява без адвокат и сама защитава правата си, пише Монитор.

Наглото присвояване на пари е продължило почти 4 години: от 6 ноември 2006 до 9 април 2010-а, разкриването е станало повече от случайно: при спешно командироване на Илиева от Русе във Видин и необходимостта тя да предаде касата на своя колежка. Точно тогава лъсва липсата на крупната сума, това тя „обяснила“ с уж дадени пари на стопански ръководител, за да плати той наложена му тежка глоба. Нещо повече , Илиева предупредила приемащата касата колежка, че „трябва да си мълчи, защото получилият парите е важна клечка“.

Предупреждението обаче не направило впечатление на ошашавената от липсите жена и тя все пак споделила откритието си. Последвало спешно съвещание с участието на уж получилия парите ръководител, на което касиерката признала за двугодишното „чопване“ и дори помолила да не я уволняват, за да „възстанови постепенно липсите“.

Делото за кражбата се е проточило почти пет години, първоначално тя е била осъдена на 10 години затвор, в последствие подсъдимата се отказала от първоначалните си показания и заявила че е написала обяснения под диктат на ръководството в състояние на подчиненост. Според новата версия на касиерката, тя не била взела парите, а несъответствието между голямото салдо в документите и наличното в касата се налагало във връзка с ликвидирането на огромни загуби от авария на баржа в река Дунав.

В крайна сметка е била прочетена окончателна присъда от 8 години, която е започнала да изтърпява от 3 февруари 2016-а. До момента на решението за предсрочно освобождаване Илиева е изтърпяла 6 години 8 месеца и 13 дни, от които 1 година 9 месеца и 9 дни са от работа.

Съдът е уважил направеното от затворническата управа предложение за предсрочно освобождаване с аргумента, че във времето зад решетките Илиева показала, че в живота ѝ е настъпила положителна промяна и възможността за престъпен рецидив е минимална.

Според запознати дори част от откраднатите пари не са били възстановени през годините.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари