Освободеният директор на „Кинтекс“ проговори: Офшорно дружество получаваше милиони по времето на ГЕРБ

12
Александър Михайлов  посочи, че заедно със Съвета на директорите е бил уволнен броени дни след доклад до вицепремиера Корнелия Нинова, че повече няма да плаща на това дружество
Александър Михайлов посочи, че заедно със Съвета на директорите е бил уволнен броени дни след доклад до вицепремиера Корнелия Нинова, че повече няма да плаща на това дружество Снимка: bTV

"Договор, сключен по времето на ГЕРБ, е изисквал от „Кинтекс“ да плаща милиони на офшорен търговски посредник без въобще да е ясно какви услуги са предоставяни срещу сериозните средства"

Това обясни в интервю за bTV освободеният от поста изпълнителен директор Александър Михайлов.

Той посочи, че заедно със Съвета на директорите е бил уволнен броени дни след доклад до вицепремиера Корнелия Нинова, че повече няма да плаща на това дружество.

Михайлов беше категоричен, че резултатите на „Кинтекс“ са добри и те „може би генерират икономически и финансови интереси на трети страни, в това число и частни“.

Интервю на Канна Рачева:

- Защо Ви освобождават?

Фиктивните, според мен, аргументи за моето освобождаване гласят, че инспектората на Министерството на икономиката е извършило проверка на дейността на „Кинтекс“ за 2021 г., установени са редица нарушения и конфликт на интереси.

На първо място, аз и служителите на „Кинтекс“ не знаем да е осъществявана такава проверка, тъй като нито служители на министерството са посещавали „Кинтекс“, нито са изискали документи и възникна въпросът как е осъществена тази проверка. На второ място, в периода на проверката аз съм управлявал дружеството само 2 месеца – ноември и декември миналата година.

В решението за моето освобождаване тези мотиви от прессъобщението не бяха цитирани. Напротив, нямаше никакви мотиви. Аз нямам представа какви редица нарушения визира г-жа Нинова и я призовавам или да публикува доклада или поне да оповести нарушенията.

Аз, мои близки и фирми, свързани с нас, нито са продавали оръжие, нито имат лиценз за търговия с оръжие, нито са кандидатствали за издаването на такъв лиценз. И тези обстоятелства трябва да са ясни на г-жа Нинова, тъй като тя именно като министър на икономиката издава лицензите за търговия като член на междуведомствения съвет и тя лично като съпредседател издава решенията на комисията по експортен контрол.

- Какво Ви каза г-жа Нинова?

Г-жа Нинова – не съм се срещал с нея никога. От встъпването й в длъжност до освобождението ми съм изпращал 4 доклада до нея с копие до ДКК, в които разказвам за състоянието на „Кинтекс“, за мениджърските инициативи, стратегии за развитие, проблеми и специфични казуси. Всеки доклад завърши с искане за среща, но такава не получих.

-  Защо тогава Ви освобождават, според Вас?

Аз искам да изложа една хронология. През месец февруари Съветът на директорите, който бе освободен, взе решение да прекрати един комисионен договор с един търговски посредник, частно чуждестранно дружество. По този договор предходно са били изплатени над 10 милиона лева, а същевременно липсваше яснота какви услуги са предоставяни и дали въобще са предоставяни услуги. Решението на съвета на директорите се базираше на 6 писмени доклада от ръководители на структурни единици в „Кинтекс“, някои от които колеги с 20-30 годишен опит.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Румен
    Няма политическа партия която да не краде. Вземат от всички болни,здрави работещи,пенсионери и от деца. От 1989г. до сега промяната е бедност, убийства, изнасилвания, грабежи, геноцид над народа.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари