Остра нужда от медицински сестри в Русе

2
Щатната стартова заплата за новозавършила медицинска сестра е 540 лева
Щатната стартова заплата за новозавършила медицинска сестра е 540 лева Видео: БНТ Русе

Остра нужда от медицински сестри. Проблемът с липсата на кадри е в цяла Североизточна България – над 600 са незаетите работни места в лечебните заведения, сочи проучване на Русенския университет. Бъдещи медицински сестри от Русе си пожелаха здравната система у нас да се промени, за да останат да практикуват в България.

Между 2 и 5 са незаети щатни бройки за медицински сестри в отделенията на русенската многопрофилна болница. Основната причина – отливът на кандидати да учат и работят по професията, заради ниското заплащане. Четвъртокурсникът Петър Петров е сред 25-те от първия випуск медицински сестри, които завършат тази година. В момента той е на стаж в болницата. Казва, че няма да отиде да работи в чужбина.

“Като за начало задължително ще бъда в България. За в бъдеще – може да отида някъде зад граница, колкото да придобия някакъв опит и да го донеса тук в България”, споделя Петър Петров.

Въпреки че щатната стартова заплата за новозавършила медицинска сестра е 540 лева, Петър и колегите му са оптимисти, че здравната система у нас ще се подобри. Затова и са избрали тази професия.

“Защото обичам да помагам на хората и се чувствам много добре, когато правя това”, разкри Равие Атулова.

Цветелина Станчева, гл. медицинска сестра в МБАЛ - Русе: И се надявам тези наши колеги, които завършват, да създадем такива условия за развитие, битови условия също, за да могат да дойдат при нас да попълнят нашите оредели редици.

Освен медицински сестри, проучване на Русенския университет сочи, че в Североизточна България има липса и на 200 акушерки.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари