Оставката на Борисов не беше грешка, той може да оглави трети кабинет!

0

Ивелина Василева е част от второто правителство на Бойко Борисов.

Преди това е била зам.-кмет на Бургас, а след това и зам.-министър по екологията.

С г-жа Василева разговаряме по най-горещите политически теми, пише БЛИЦ.

- Министър Василева, с какво се занимавате в момента, когато вече сте в оставка?

- Продължавам да работя по изпълнение на задачите ми. Имаме изключително важни ангажименти и заедно с администрацията ще продължим да работим до назначаване на служебен кабинет

- Кога очаквате да бъде съставено служебното правителство?

- Съгласно разписаните правила в Конституцията и стартиралите консултации на политическите сили с президента, очаквам след провеждането на Консултативния съвет за национална сигурност, да има яснота по въпроса за служебното правителство. 

Имаме готовност да предадем щафетата на служебния кабинет. Моето виждане е, че трябва да има продължение със същото темпо и интензитет на приоритетите на сегашното правителство и в частност на дейността, с която аз съм ангажирана.

- Сгреши ли Борисов като обвърза оставката на правителството с резултата от президентските избори?

- Това беше наше общо решение. Ние сме един отбор. Видно е, че резултатите от президентските избори показаха разколебаване на доверието в нашата политическа сила и ни показаха, че имаме слабости, които трябва да преодолеем заедно.

- Да, но много от привържениците на ГЕРБ бяха на мнение, че Борисов не трябваше да подава оставка, защото президентските избори са мажоритарни, както и че ГЕРБ трябваше да заложи на кметовете-отличници Димитър Николов или Йорданка Фандъкова, а не на Цецка Цачева. Как ще им отговорите?

- В редиците на ГЕРБ има много доказали се политици и хора, които са допринесли с усилията си и действията си за това България да върви напред. Един от тях безспорно е Димитър Николов.

Смятам, че нашата президентска кандидатура Цецка Цачева беше най-подходяща от гледна точка на нейната подготовка, опит и експертиза. Г-жа Цачева е човек, който познава законодателството и Конституцията, и нито за миг не би се отклонила от тях.

Що се отнася до резултатите от изборите, видяхте че консолидирането на политическите сили във формата Тройна коалиция, който беше на власт по времето на Орешарски, доведе дотам, че се очерта невъзможност в рамките на този парламент да продължим да имаме подкрепа и мнозинство. Това беше причина за подаването на оставка, но ние продължаваме да следваме водещите принципи на ГЕРБ, които са свързани с провеждането на политики насочени към модерното и европейско развитие на страната.

- Бихте ли приела покана да влезете в служебен кабинет или такъв, който е доминиран от БСП, както бе направил Орешарски преди години?
- Не разбирам политическо поведение като това на Орешарски. Аз съм част от ГЕРБ и ще остана в отбора. 

Знаете, че преди да встъпя в длъжност като министър на околната среда и водите, аз бях избрана за народен представител от листата на ГЕРБ.

Ще продължа да работя за реализиране на политиките свързани с околната среда, за които имам компетенции в парламента. 

- Възможно ли е Бойко Борисов да оглави трето правителство, ако ГЕРБ спечели предсрочните парламентарни избори?

- Аз смятам, че опитът, който има ГЕРБ в управлението на държавата, както и резултатите, които постигнахме, ще бъдат оценени от българските граждани.

Предстои да си направим сериозен анализ на грешките и диалог вътре в партията.

ГЕРБ има сила да управлява държавата. Убедена съм, че бихме могли да продължим всичко, което започнахме. Когато говоря за това, аз говоря от позицията на конкретните задачи, с които съм ангажирана.

Предприехме изключително важни стъпки за изграждане на инфраструктурата в областта на околната среда. Изградихме 51 пречиствателни станции и съоръжения за пречистване на отпадъци. Всички те обслужват над 4 млн. жители в цялата страна. Това са изключително важни инвестиции свързани със здравето на хората.

Наред с това ни предстоят много важни неща. Едно от тях приемането на председателството на ЕС. Важно е да позиционираме добре страната ни със стабилните финансови показатели, които постигнахме.


Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари