Основният ремонт на „Дунав мост“ при Русе ще започне в средата на годината

0
Очакват се тапи, движението ще бъде само в едната лента
Очакват се тапи, движението ще бъде само в едната лента Снимка: Областна администрация - Русе / архив

Очакват се тапи, движението ще бъде само в едната лента

От лятото се очаква да има тапа на пътя за Румъния, защото започват ремонтните дейности на “Дунав мост” при Русе.

Това става ясно от отговор на регионалния министър Андрей Цеков на въпрос от Иван Белчев от ПП-ДБ, пише вестник 24 часа.

Цеков посочва, че ремонтът ще продължи 2 години, ще бъде на 6 фази и ще се работи само в светлата част на деня.

По думите му мостовото съоръжение няма да бъде затваряно изцяло и движението ще бъде пренасочено само в едната лента.

Той припомня, че за изпълнението на основния ремонт на моста през декември миналата година, след проведена обществена поръчка АПИ е сключила договор с ДЗЗД “Дунав мост”. В него влизат фирмите “ГБС – Инфраструктурно строителство“ и “Пътинженеринг”. Стойността ще бъде за малко над 44.8 млн. лв. с ДДС.

От 14 февруари вече има и избран изпълнител за надзора на ремонта. От отговора на министъра се разбира, че Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) е класирала на първо място ДЗЗД “Дунав мост-Пии-Строл”, с партньори “Пътинвест-Инженеринг” и “Строл-1000”. Предложената цена за изпълнение на надзорните дейности ще бъде 707 хил. лв. без ДДС.

Ако няма обжалване на решението за избор на строителен надзор, се предвижда основният ремонт на съоръжението да започне в средата на годината”, допълва Цеков.

Освен това Белчев е попитал дали е предвидено да се премахнат “петолъчките от стълбовете за осветление на българската страна на моста, които са символ на един престъпен режим”.

В своя отговор министърът заявява, че проектната документация предвижда реставриране на съществуващите стълбове на осветителни тела, тъй като се наблюдават зони с локални повреди и корозия.

При изпълнение на ремонтните дейности ще се направи оценка на състоянието на отделни елементи и възможностите за тяхното възстановяване или премахване”, допълва Цеков.

Основен ремонт на моста при Русе не е правен повече от 20 години, когато са укрепени фугите. През 2011 г. е сменена хидроизолацията и асфалтовата настилка. Сега проектът предвижда цялостна подмяна на асфалтовата настилка, на панелите, хидроизолация, нови предпазни огради, ограничителни системи, маркировка и други дейности.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    6
    Защо го причинявате на хората
    Защо не го направиха този ремонт когато румънците го правиха на тяхната част от моста.Така и така имаше тапи и пускаха само по едната лента автомобилите.Но тогава нашите стояха и гледаха опашките.А сега наново тази и опашки.И какво 2 години ще е ремонта.Ами румънците го направиха за месеци. А защо не го правят когато се построи втория мост.Тогава ще пуснат движението по него и ще ремонтират стария мост. Но не,целта е хората да висят по 5-6 часа,за да минат границата. Какъв шенген,какви 5 лева.
  • 1
    5
    Alèx
    Защо тримата ЮНАЦИ от снимката са без КАСКИ, а тоя със жилетката и без ръкавици, а вероятно и без СЕФТИ ШУС/обувки/?Алоу ГЯУРИ, кога ще влезете в крак с МОДАТА без да задавате въпроси и без да говорите глупости?
  • 11
    4
    Мърлячи
    Нищо няма да наоравят
  • 15
    3
    Абсолютни кретени
    Ами, да! Защо пък да не е по време на отпускарския сезон, когато хиляди румънци ще посетят България, а хиляди българи ще се разходят из красивата Румъния!
  • 12
    2
    МИМИ
    ЩО ЛИ ДА НЕ ЗАПОЧНЕ ТОЧНО В СРЕДАТА НА ГОДИНАТА? ЛЯТО... ПТИЧКИ...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари