Основният обвиняем за насилието над протестиращи осъди МП

0
Андон Андонов е уволнен незаконно от бюрото за защита, реши административният съд
Андон Андонов е уволнен незаконно от бюрото за защита, реши административният съд

Андон Андонов е уволнен незаконно от бюрото за защита, реши административният съд

Бившият шеф на звеното за борба с безредиците в столичната специализирана полиция Андон Андонов, който е основният обвиняем за полицейското насилие под колоните на Министерския съвет през лятото на 2020 г., осъди Министерството на правосъдието за незаконно уволнение. Това показва проверка на "СЕГА" в деловодните регистри. Андонов беше подслонен от МВР в Бюрото по защита, докато тази структура беше подчинена на главния прокурор. Когато бюрото премина към Министерството на правосъдието, Андонов беше уволнен. Той заведе дело срещу заповедта, с която през ноември м.г. тогавашният служебен правосъден министър Иван Демерджиев го уволни. Делото му е разгледано лично от председателя на Административния съд в София Радостин Радков, който е отменил заповедта на Демерджиев и е присъдил министерството да плати на Андонов 660 лв. разноски (той е настоявал за 1200 лв.). Това съдебно решение не е окончателно и министерството може да го оспори пред Върховния административен съд.

Андонов е уволнен с мотив, че е бил в едногодишен изпитателен срок и оценката му за изпълнение на длъжността е показала, че той не се справя. За да бъде уволнен някого в тази хипотеза обаче трябва да са изпълнени едновременно две неща: той за първи път да заема държавна служба и да не е изтекла една година от първото му назначаване на държавна служба, и органът по назначаването да прецени, че желае в рамките на този едногодишен срок да прекрати служебното правоотношение, без да дължи предизвестие и мотиви, обяснява съдът.

Въпросният едногодишен изпитателен срок започва да тече от първоначалното назначаване на държавна служба. А това при Андонов се е случило още през 1994 г., приема съдия Радков. Андонов е назначен в МВР пред 1994 г. и работи там до февруари 2021 г., когато със заповед на главния прокурор Иван Гешев е преназначен в прокуратурата.

От материалите по делото се вижда, че докато Гешев е бил шеф на Андонов, го е наградил с отличие знак "Прокуратура на Република България" за образцово изпълнение на служебните задължения.

Колкото до делото за полицейското насилие, което се води от Софийската районна прокуратура (СРП), то е обвито в информационна мъгла. Районната прокурорка Невена Зартова, както и пресслужбата на СРП, отказват всякаква информация по темата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари