Адв. Хаджигенов: НСО е съучастник в престъпленията на МВР

4
Бившето УБО е отказало да предостави на съда записите, на които се виждат отвличанията и побоя на протестиращи
Бившето УБО е отказало да предостави на съда записите, на които се виждат отвличанията и побоя на протестиращи

Бившето УБО е отказало да предостави на съда записите, на които се виждат отвличанията и побоя на протестиращи

Правозащитникът адвокат Николай Хаджигенов, един от организаторите на протестите от Отровното трио, обвини Националната служба за охрана в съучастие в прикриването на случаите на полицейското насилие срещу мирни граждани.

Той публикува видео на живо във фейсбук, в което обяви, че ведомството, охраняващо държавните мъже, е отказало да предостави на съда записите от двете охранителни камери, които са заснели побоя и униженията, на които бяха подложени участниците в един от първите протести - вечерта на 10 юли. Тогава униформени "отвличаха" протестиращи, влачиха ги по земята и ги замъкваха под колоните на Министерски съвет, където бяха пребити 9 младежи. Най-голяма медийна популярност доби случаят със студента по право в университета в Хага Евгени Марчев.

"Два състава на Софийския районен съд са поискали по повод делата, които заведох за всички бити, от директора на НСО ген. Емил Тонев да предостави копие от записите. Отговор няма. По едното дело има отговор, който казва "няма да ви го предоставим". Аз самият имам такъв отговор, че нямам правно основание. В същото време копия от записите са предоставени на СДВР. Явно правосъдието не е правно основание. В конкретния случай важното е, че НСО прикриват престъпленията на МВР и извършват престъпление срещу правосъдието", каза адв. Хаджигенов.

Според него след изборите предстои и ще се случи мащабна реформа на МВР, прокуратурата и на НСО.

До преди известно време тази служба бе известна като УБО - управление за банкети и оргии, промениха му името, но същността - не, категоричен е юристът.

Според него НСО действали като преторианска гвардия, подчинена лично на другаря Бойко Борисов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари