Храната поскъпна с 50% за една година

0
Данните са на КНСБ и включват 20 стоки от първа необходимост
Данните са на КНСБ и включват 20 стоки от първа необходимост

Данните са на КНСБ и включват 20 стоки от първа необходимост

20-те основни хранителни стоки от първа необходимост, които потребяваме всекидневно, и голяма част от които присъстват на Коледната трапеза, са поскъпнали с близо 50 процента за една година, сочат данните на КНСБ. Сред тях са ориз, хляб, брашно, кайма, свинско и пилешко месо, предаде БНР.

Заместник-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Виолета Иванова каза, че у нас и през декември продължава нарастването на цените на основните 20 стоки и услуги, „които водят до повишение на издръжката на живот и тъй като последните данни за месец декември ще бъдат готови около януари месец, очертава се, че септемврийската издръжка за живот от 1320 лева ще продължава да нараства".

Данните сочат, че с една минимална заплата в България тази потребителска кошница от 20 стоки може да се купи 7 пъти, докато в Германия - 31:

"Миналата година, септември месец, за тези 20 стоки сме давали 65 лева, а сега даваме 95 лева, тоест нарастването е с 45%", каза Виолета Иванова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари