Джема Грозданова публично изповяда своето разочарование от ГЕРБ

0
Няколко ясни свидетелства за начина на управление на ГЕРБ и на парламентарния живот даде бившият депутат
Няколко ясни свидетелства за начина на управление на ГЕРБ и на парламентарния живот даде бившият депутат Видео: bTV

Джема Грозданова – бивш депутат от ГЕРБ и председател на комисията по външни работи в парламента, а сега учредител на „Републиканци за България“ – проектът на Цветан Цветанов, разказа пред bTV какви са причините да напусне партията на Бойко Борисов

Няколко ясни свидетелства за начина на управление на ГЕРБ и на парламентарния живот даде бившият депутат.

"Много са причините, натрупани във времето. Не съм напуснала ГЕРБ, за да отида в проекта на Цветан Цветанов, но това беше най-естественото решение, което взех, след като реших да напусна ГЕРБ. Хората, които дори малко ме познават, знаят, че съм много търпелив и балансиран човек. Но знаят и че, когато взема решение, то е необратимо и окончателно", започна разказа си тя. Ето и нейната изповед пред камерите:

Освен, че над 5 г. бях председател на комисията по външна политика - оказа се, че съм най-дълго председателстващият тази комисия и единствената жена на този пост. Аз работих 13 г. за партия ГЕРБ като председател на десния района в София – Средец, също така от самото начало - 2009г., бях и ръководител на българската делегация в парламентарната Асамблея на Съвета на Европа. Има в тези три направления причини, за които си дадох сметка, че трябва да приключа с тази дейност.

В партийната ми работа, когато напуснах, през месец май, дойде ръководството на партията да ми благодари, но основният упрек към мен беше, че не съм била агресивна към десните партии в района и не съм работила срещу тях. Моят интелектуален потенциал не е бил използван за това. Аз това не мога да го приема и никога не съм го правила и затова 13 г. съм работила добре с десните партии в този район.

При нея отишъл административният секретар на партия ГЕРБ – Цветомир Паунов, „благодарейки ми всъщност даде упрек към мен и района, че не даваме целия си интелектуален потенциал да работим срещу десните“. Аз искам да сътруднича с десните, не искам да работя срещу тях, това е една причина, заради която си тръгнах.

Следваща причина – в моя заден двор на кооперацията, в която живея, се разруши един паметник на културата. 4 г. аз се борех срещу това нещо. И всяка година слушах на 17 септември – в деня на София – как трябва да се пази духа на стара София. Аз 4 г. се молех на Столична община да прекрати един незаконен строеж. В крайна сметка всичко това се случи – благодарение на мен. Тук няма как да не кажа, че и г-н Цветанов имаше своята роля, защото срещу строежа имаше 29 жалби. Те обаче нямаха развитие, докато аз не отидох един ден през октомври 2018 г. при Цветанов и не му казах, че повече за тази партия аз не мога да работя, защото виждам как тя работи от първо лице.

Третата причина – е това, че, работейки като председател на комисията по външна политика, след като приключи председателството на Съвета на Европейския съюз, темата европейска и външна политика изчезна изцяло от българския парламент. Не мога да кажа защо. Смятам, че правилникът на Народното събрание не се изпълнява, защото на всеки 6 месеца ние, като народни представители, имаме право да чуем какво прави изпълнителната власт в Европейските съвети. Има необходимост от отчитане на резултати, от говорене за приоритети, които България има в рамките на дадени председателства. В момента тече председателството на Германия на Съвета на ЕС. През месец юли, когато аз нямах ясното намерение да си тръгвам, направих събитие за Китай. Дойдоха 5-ма депутати и над 50 гости. Никой не се изказа от депутатите. Какъв е интереса на българските народни представители към тази тема. Темата външна политика имам предвид. Аз не мога сама да направя каквото трябва, за да работя добре.

Как е стигнала до тук? С много четене. Аз съм лекар по образование. Лекар по дентална медицина и съм доктор по обществено дентално здраве. Започнах през 2009 г. в парламентарната Асамблея на Съвета на Европа. И по стечение на обстоятелствата тогава станах заместник-председател и влязох в най-високо ниво в тези кръгове в Съвета на Европа. Нека не подценяваме тази организация, защото голяма част от последния доклад за България е базиран на нейните изводи за механизма за наблюдение на върховенството на закона имам предвид. Да, бях два мандата в комисията по здравеопазването, видях, че там няма как да постигна нещо , което искам и знам. Защото такъв беше начинът на работа още от тогава. Всичко, което ние предлагахме като колеги, свързано с медицинската професия и с това, което смятахме, че трябва да бъде подобрено от практическия ни опит, то не се приемаше. Най-добрият ни министър беше първият ни здравен министър, а той беше изгонен затова, че внесе Тамифлу в България (бел.ред. – Божидар Нанев). А Тамифлу-то днес го търсим под дърво и камък и го няма.

И сега ли е така? До голяма степен, да. И това кога го разбрахте? Много рано.Но вярвах, че оставайки вътре, ще успея да направя нещо повече. Може ли да се каже, че гласът ви е бил заглушен като депутат? Може да се каже. Тогава не ръководеше ли парламентарната дейност именно Цветан Цветанов? Така е. Но нека да ви попитам нещо – Сега, когато лошият Цветанов си тръгна, дали нещата са по-добре – и в партията, и в парламентарната група? Не са. Това беше начин и маниер на работа, който смятам, че той е осъзнал и сега ще трябва да бъде променен. Маниерът е на Цветанов или на някой друг? Не съм била толкова навътре, за да кажа, на кого е маниера, но нека не забравяме, че Цветанов не е бил първият човек в партията.

Но когато през 2018 г. е казала на Цветанов, че ще напусне партията, той отново еднолично е решил проблемът. Това не ви ли притеснява? Разбира се, че ме притеснява. Затова правим така, че да опитаме да работим по друг начин. Каква е гаранцията, че в новата партия няма да се случат по същия начин нещата? До голяма степен гаранцията съм и аз, защото знае, че с мен не се работи по този начин.

Защо е останала след 2018 г.в ГЕРБ? Аз съм благодарна затова, че останах, защото видях разликата, за която ви говоря – между енергията и мотивацията, която имахме за Председателството, и след това. Не съм вярвала, че е възможно да има такава промяна.

„Възпитанието, придобитите умения и образованието“ пречка ли са за работа в ГЕРБ? Не.Това е личен избор и начин на мислене. Аз възприемам така работата в ГЕРБ.

2009 г. започнах като народен представител. Попаднах в ГЕРБ чрез познанството си с г.н Цветанов, с когото се познава от 2005-6 г. Не съм лично близка с него. Мога да работя с него и затова сега ще опитам отново да работя с него. Приемам неговите обяснения за това какво се е случило във времето и затова не ми пречи да работим заедно. Аз лекувам неговите деца – всичките от детската им възраст. Аз съм детския зъболекар на Цветан Цветанов. Има ли някакъв проблем в това? Това е причината, това е начина.

Човек , който има желание, мотивация, интелект и смелост може да работи във външната политика, каза тя и отрече да са нужни специфични образование и умения за това. И съм попадала в много ситуации, в които съм защитавала авторитета на България. И никога не съм работила, нито за Цветанов, нито за Борисов. И никой от тях през всичките тези години, не е вдигнал телефона или ми е писал смс, за да ми каже какво да правя, което значи, че съм си вършила работата. И нека не забравяме, че тази комисия е наблюдавана и под контрол. – за външната. Трябва да знае и език, което е голям плюс за нашата партия, бивша моя партия, коригира се Джема Грозданова.

Няма нищо общо едното с другото – придобиването на медицинско образование е различно, от това, за което продължавате да ме питате. Попитайте и поканете дипломатическият корпус дали имам квалификация.

Какво ще си помислят хората, които учат международни икономически отношения? В тази област има нужда от много практика. И когато, човек е минал, по стечение на обстоятелствата, през нея, смятам, че той може да бъде добър в тази си работа.

Това ли е маниера на кариерно развитие в ГЕРБ? Не мисля.

Какво ви обясни Цветанов: „Той винаги е бил човекът, който понася негативите в партията. Смятам, че се случи същото и в момента, в който беше решено, че той трябва да си тръгне. И той всъщност си тръгна много достойно. “

Вие „човек на Цветанов в ГЕРБ ли сте?“ Не, в никакъв случай. Аз не съм чувала това от някой друг, освен от медиите. Той е довел повече от 60% от хората в ГЕРБ. Това не означава, че сега те ще отидат в новия проект. Не мога да кажа. Тези, които са натрупали недоволство и искат да видят друг начин на работа. Няма кой да вземе някого, ако той не иска. Това, че те е поканил, не значи, че ще отидеш, за този личен избор говорим.

Цветан Цветанов е направил максималното за структурирането на тази партия ГЕРБ. И без структури, както се видя с НДСВ, не стана нищо във времето.

Пропастта между Цветанов и Борисов

Никога не съм била близка и с двамата. Предполагам, че около 2018 г. Имаше натрупвания на някакви проблеми между тях.Всяко нещо има начало и край.

Опитвал ли се е Цветанов да надделее в ГЕРБ? Трудно ми е да кажа, била съм само в парламента, не в изпълнителната власт, за да кажа по какъв начин там се работи.

Влияел ли е Цветанов на работата в комисиите и техните решения? Аз никога не съм се интересувала по какъв начин работят другите комисии. Как се правят промените между първо и второ четене.

Има няколко брошки на ревера на партия ГЕРБ, които няма как да бъдат пропуснати – също причини Грозданова да напусне.

Едното, е, че нямахме силата да ратифицираме споразумението с Канада, което всъщност говори, че все още сме в сферата на протекционизма и не искаме да търгуваме свободно. Другото, не се присъединихме към пакта на миграция за ООН , а е приоритет на ЕК. И третото - Истанбулската конвенция, за която аз съм работил много. По никакъв начин не я свързвам с джендърство, свързвам я с защитата на жените от насилие. Каквато и да е позицията на „Републиканци за България“, аз ще отстоявам своето мнение."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари