Осмокласник направи музей на ретро учебни пособия

1

Да колекционира ретро учебни помагала е хобито на осмокласника Георги Йорданов.

В сбирката му има над 500 предмета и той ги изложи в експозиция в своето училище - СУ "Сава Доброплодни" в Шумен.

Георги открива интереса си към старите учебни помагала преди 3 години, когато вижда няколко от тях, изхвърлени след поредната инвентаризация, сподели Дарик.

Събрах няколко, прибрах се вкъщи и мама каза – това са диапозитиви, откъде ги взе – аз казах и тя отвърна – браво, ние ги използвахме в училище, обяснява той. 

Така започва да търси различни предмети. Помагат му и негови учители. Така една от най-ценните за него експонати са диапозитиви, подарени от неговата учителка по музика.

Въпреки че Георги е от модерно поколение, свикнало със смартфони и интернет, той открива очарование в старите учебни помагала.

Има големи разлики как учим ние и нашите родители. По-интересно е било тогава. Защото ученика много по-интересно му би било, ако му покажат нещо, което не е виждал до сега и рядко може да види, отколкото като например сега, когато винаги може да отвори на телефона и види, казва осмокласникът. 

Георги държи своята колекция на тавана. Той е преустроил помещението като хранилище. Има различни шкафове, къде са събрани безценните находки. 

Той е е категоричен, че ще продължи да събира ретро учебни помагала. 

Болно ми става на сърцето, когато чуя някъде, че се изхвърлят такива неща и правя всичко възможно да отида, въпреки, че в Шумен се намират трудно тези неща, казва момчето. 

Приятелите на Георги знаят за съкровището на тавана и често го посещават. 

Имам едно приятелче, което доста често идва там – той знае също колко неща имам и знае вече къде се намират кинолентите или диапозитивите, хвали се Георги. 

А всички, които искат да се докоснат до образование от миналото – имат късмет – Георги е готов да им покаже колекцията, както и работата на машините в нея.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари