Осигурителни вноски няма да се внасят и за е-ваучерите

2
Електронният ваучер ще прилича на банкова карта или ще бъде мобилно приложение
Електронният ваучер ще прилича на банкова карта или ще бъде мобилно приложение Снимка: БГНЕС

Електронният ваучер ще прилича на банкова карта или ще бъде мобилно приложение

Осигурителни вноски няма да се изчисляват и внасят върху средствата, предоставени под формата на ваучери за храна не само на хартиен, но и на електронен носител - това предвижда проект за промени в Наредбата за доходите, върху които се дължат осигуровки, предава БНР. Документът е качен за обсъждане в портала за обществени консултации на Министерския съвет. Това се налага, тъй като съгласно приета от депутатите промяна в Закона за корпоративното подоходно облагане, от 1 юли ваучерите за храна ще са само електронни.

Промяната в Закона за корпоративното подоходно облагане е в сила от 1 януари тази година. Тя предвижда преходен период за преминаване изцяло към ваучери за храна на електронен носител от средата на годината, като до 30 юни 2024 година ще може да се предоставят ваучери за храна и на хартиен носител.

Промяната в Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски, се налага, за да се синхронизира с тези нови законови разпоредби, тъй като досега в нея е предвидено, че не се внасят осигуровки само за хартиените ваучери.

За 2024 година работодателите ще могат да дават на служителите си необлагаеми средства под формата на ваучери за храна до 200 лева на служител общо за 1,6 милиарда лева. Ваучерите се ползват основно в хранителни магазини и ресторанти. Хартиените ваучери ще са валидни до изписания на тях срок. Електронният ваучер ще прилича на банкова карта или изцяло виртуален инструмент - мобилно приложение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари