Още три банки с процент при теглене от банкомат

2
Ако картата се ползва за често теглене на ниски суми, ние ще заплащаме минималната такса от 30 стотинки. Все още няма такса, когато се разплащаме с карта в големите търговски обекти
Ако картата се ползва за често теглене на ниски суми, ние ще заплащаме минималната такса от 30 стотинки. Все още няма такса, когато се разплащаме с карта в големите търговски обекти Снимка: Dunavmost, архив

От началото на годината още три големи банки въведоха такса за теглене на пари от собствен банкомат с дебитна карта като процент от сумата

Процентът върху теглената сума варира за всяка от банките между 0.1 и 0.16, като минимумът е 0.30 лв. Първият пример за подобен вид комисионна бе от септември миналата година. 

Финансовият анализатор Десислава Николова уточни пред Радио Варна, че „в 60-70% от случаите тази такса е 0.30 лв, което означава, че колкото по-голяма сума теглим от банкомат на банка, издала дебитната карта, толкова по-висока сума ще заплатим към нея.”

Според Николова новият вид такса представлява увеличение на таксите. „Има увеличение при операциите, свързани с теглене и внасяне на суми по сметка, увеличение в месечните такси за поддръжка на разплащателна сметка (от около 2.50 вече е 4 лева на месец за физически лица), има ръст и на таксите, свързани с използване на дебитна карта. Това са най-често променяните банкови такси. Три-четири пъти годишно банките у нас коригират тарифите си.”

Ако картата се ползва за често теглене на ниски суми, ние ще заплащаме минималната такса от 30 стотинки. Все още няма такса, когато се разплащаме с карта в големите търговски обекти.

Десислава Николова не смята, че има уговорка между банките да вдигат таксите. „Ако се бяха споразумели, нямаше да има такъв дълъг времеви интервал - от септември до февруари - да въведат такса като процент от теглената сума. Предполагам, че и другите банки обаче ще последват техния пример.”

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 19
    4
    Da
    В България български банки НЯМА, а БНБ е само за украса. Банковата ни система е "пленена" от Европейската Централна Банка и от полузаконните фирми за бързи кредити, които всъщност са фирми на банките с цел избягване контрола на БНБ срещу изпирането на "мръсни" пари. Банките са само параван и безполезни събирачи на такси - държави в държавата.
  • 16
    3
    Бивш
    Ето, за тези ''ДЕЙСТВИЯ '' , на т.н. ''БАНКИ'', защото те всъщност са заведения за ''Узаконена '' ,престъпност трябва да се реагира незабавно ! Депутатите да внесат сигнал и Кокорчо да сезира БНБ за законообразността на банковите мерки, при реалната обстановка и финансовото състояние на народа ! Всичко друго са ''Приказки от 1001 нощ '' !
  • 18
    2
    Народа
    Ало народе дайте малко да се осъзнаем! Пърцомян гигимян лайномян и всякакви праднян накрая ни ебават, нека се върнем с пликовете в ръка да видят банките таксички през крив макарон! ТАКСА ОТКРИВАНЕ НА СМЕТКА, ТАКСА ИЗДАВАНЕ НА КАРТА, ТАКСА ПИН КОД,ТАКСА ТЕГЛЕНЕ, ТАКСА ОБМЯНА, ТАКСА “ПОДРЪЖКА НА СМЕТКА”,ТАКСА ЗАКРИВАНЕ! Доообре с 720лв. И олио 4лв. Идеално АЛОООО БНБ КЪДЕ СПИТЕ БЕ БОКЛУЦИ!!!!!!!! Да ви го слагам в кухите тикви народееее народе огледай се! Скапаните румънци ни минаха и са 20 пъти по напред!
  • 27
    1
    русенец
    За миналата година банките се похвалиха с годишна печалба от около 70%. Явно тази година е е много повече. Е, поне един бизнес, който се развива в България.:( Скоро ще има такса и преминаване покрай банков клон. А държавата...? Каква държава?!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари