Още разкрития за зъболекаря, мамил хора с хиляди левове

0
В Гърция също има издадена заповед за арест на зъболекаря
В Гърция също има издадена заповед за арест на зъболекаря

Зъболекарят, мамил хора с хиляди левове - доктор Петров беше задържан в Перник

Освен в районната прокуратура в града на миньорите, жалби срещу него има и в прокуратурите в София и Атина. В Гърция също има издадена заповед за арест на зъболекаря. Каква е била схемата в Атина и защо зъболекарят се връща у нас преди седмици – отговори търси Владислава Тричкова във втората част на разследването на NOVA.

Гергана Асенова и Райчо Лютаков казват, че са сред измамените от зъболекаря Ивайло Валериев Петров.

Жената е дала 2000 лв. за импланти. „Сложи ми упойка, разряза венеца и уж направи процедурата. След време направих снимка и се оказа, че нямам импланти, разказа потърпевшата.

Райчо е измамен с 900 лева, платени за мост на дъщеря му, който така и не получават. А зъбите на 17-годишното момиче, които докторът е лекувал, се оказват развалени.

„Увредил е зъбите, отварял ги е и ги е затварял. Изобщо не ги е лекувал”, обясни мъжът.

Разказахме ви и каква е била схемата в България – искане на капаро, даване на пари на ръка, без документи и смяна на адреси. Така през последните две години д-р Петров сменя 5 кабинета в София и един в Перник. А в края на лятото миналата година заминава за Атина, където също работи като зъболекар. В Гърция мъжът набира пациенти по интернет, като използва фалшиво гръцко име.

„Имаше обява във Facebook от името на един друг доктор - Йоанис Матакис. Пишеше, че слагал импланти за 350 евро”, разказа Мариана Нешева.

„Твърдеше, че работи със зъботехници в България и затова цените са му такива”, поясни Константин.

При лични срещи, пред пациентите си в Гърция, българският зъболекар използвал презимето си и се представял като д-р Валериев.

Схемата и в Атина е подобна на тази в България, разказват измамени българи. В края на 2020 г. Мариана се свързва със стоматолога, защото има нужда от импланти. Поставя ѝ 4, на обща стойност 1400 евро и иска половината като капаро и то без документ.

„Поиска ми 200 евро, за да ми махне конците. Около 24 дни стоях с тези конци в устата. Извика ме в неговата квартира на един кухненски стол и ги махна с една ножичка, каквато имам и аз. Доста болеше. Сега отново имам болки, защото имплантите са сложени един до друг и не могат да се сложат зъби, разказа Мариана.

„От житейска и медицинска гледна точка поставя на риск живота и здравето на тези хора. Не е стерилно помещение, не разполага с нужния инструментариум. Имплантите биват различни видове и различни марки. Като медицинско изделие те имат своите паспорти и серийни номера с баркод, по който можем да проследяваме, ако има недостатъци или проблеми и да търсим отговорност от производителите”, обясни Мария Петрова, адвокат по мед. право.

Мариана не получава паспорт. Казва, че не е знаела, че съществува такъв. В един момент обаче разбира, че има измамени българи и отказва да продължи лечението си при д-р Валериев. Не му плаща и останалата дължима сума.

Дилиана Пеневапък търси зъболекаря, за да ѝ постави мост на 4 зъба. Стойността му е 400 евро. Докторът иска половината като капаро. Дни по-късно, под претекст, че е в затруднена ситуация, я моли и за останалите пари.

„Дойде до вкъщи и дадох му още 200 евро. Един ден ми се обажда и ми казва, че ще мине през нас. Дойде и ми сложи мост”, разказа жената.

Дилиана прекарва няколко дни с новия си мост. И разбира, че не е направен от материала, за който е заплатила. „Ако бяха подписали договор, трябваше да е описана формата, цвета, материала, от който е изработен мостът, така че да няма проблеми в последствие”, обясни Мария Петрова.

Пациентката си иска парите обратно, но отново по познатата схема зъболекарят изчезва.

Измамена е и Даниела Мочакос. При нея д-р Валериев трябвало да изработи протеза за общо 700 евро.

„3 месеца ме лъга. После започна да затваря телефона. Казват, че постоянно ходел по казина”, разказа жената.

Единственият човек, на който зъболекарят е върнал парите, е Константин Игнатов. В тази история различен е краят, но не и пътя до него. В началото на октомври миналата година Константин се свързва със зъболекаря, защото се нуждае от протеза.

„Аз му казах че съм диабетик и имам проблеми с бъбреците и сърцето. Каза, че ще се съобрази със здравословното ми състояние”, обясни мъжът.

И тук идва ред на капарото. Цената на протезата е 350 евро, разказва ни Константин. Първо зъболекарят иска 50. След два дни още 100 евро.

В този момент Константин вижда постове в социалните мрежи. Казва на доктора, че знае за измамите и си иска парите обратно.

„Стреснах го и след 18 декември ми върна 300 евро. После ме блокира”, обясни Констанин.

И в Гърция, както и в България, зъболекарят сменя различни адреси. Така в един момент хората, които твърдят, че са били измамени от него, губят следите му и не могат да си поискат парите.

В София зъболекарят продължава да работи, но на нов адрес и под чуждо име. До нас стига информация, че той е пуснал ваучери за отстъпка в сайт. От там намираме телефонния му номер.

Лекарят ни уверява, че работи сам в кабинета, но за да се убедим, че д-р Димитров всъщност е Ивайло Валериев Петров си записваме час.

Наше подставено лице отива на преглед при стоматолога. Отваря ни външната врата, след като по телефона му казваме, че сме на адреса. След това ни посреща на вратата на кабинета, като на нея пише женско име.

Докторът проявява търпение и внимание, прави ни и план за лечение, като ни препоръчва по-скъп материал. Уверява ни, че ще можем да платим сумата разсрочено и дори казва, че може да ни издаде и фактура.

Пари за конкретния преглед, докторът не ни иска. Записваме си и следващ час, но вместо пациентът под прикритие, отиваме с камера, а мъжът се скрива.

Така много въпроси остават без отговор. А само няколко часа след посещението ни в кабинета, лекарят се свързва с част от потърпевшите с предложение – да им върне парите. И към този момент това си остава само… предложение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари