Още един полицай е дисциплинарно уволнен по казуса "Семерджиев"

0
Други 38 служители на реда също са наказани заради катастрофата на булевард "Черни връх", заяви Иван Демерджиев
Други 38 служители на реда също са наказани заради катастрофата на булевард "Черни връх", заяви Иван Демерджиев Снимка: БНТ / стоп кадър

Други 38 служители на реда също са наказани заради катастрофата на булевард "Черни връх", заяви Иван Демерджиев

"МВР все още няма отговор от Русия защо журналистът Христо Грозев е обявен за федерално издирване". Това заяви пред БНТ министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

"В зависимост от отговора от руска страна ще преценим какви действия да предприемем. По случая държавата си свърши работата доколкото може. Следим го много внимателно, там където е необходимо, се намесват и службите", посочи той.

Задържането на британеца Дейвид Бодил, който се издирва от Интерпол, е реализация на ДАНС, с участието на МВР. Иван Демерджиев определи ареста като рутинна операция, каквито се случват често през последните месеци.

Не е имало особена съпротива при ареста на Дейвид Бодил, посочи още вътрешният министър. Той увери, че всички процедури по казуса ще бъдат спазени стриктно и прогнозира, че вероятно Бодил ще бъде екстрадиран в родината му.

Демерджиев обяви, че се е стигнало до края на разплитането на казуса с полицейския чадър над Георги Семерджиев, причинил тежката катастрофа на булевард "Черни връх" в София, при която загинаха две жени.

Освен бившата полицайка Симона Радева, дисциплинарно уволнен е и нейният приятел от 4-о РУ, който е сред първите, оказали се на мястото на катастрофата. По думите на министъра е доказано, че той е допуснал нарушение във връзка с катастрофата и последващата му работа по разследване на инцидента. Извън уволнените дисциплинарно, още 38 служители на реда са наказани по някакъв начин по случая.

"Когато са наказани толкова много хора, към тази система не може да има претенции че не се чисти", каза Демерджиев.

Парични награди стимулират служителите на реда, които съвестно изпълняват задълженията си. Такива, например, са получили всички, които са заловили незаконни мигранти.

Според Демерджиев трябва да се въведат солидни привилегии за пенсионираните полицаи, които са изпълнили службата си без нарушения. Целта е те да се превърнат в стимул за добра работа на служителите на реда.

Вътрешният министър коментира още, че протестите на близките на загинали при катастрофи са основателни, защото е накърнено сериозно чувството за справедливост.

"Оказва се, че част от подсъдимите са хора с висок социален статус по места и очевидно в тези случаи съдебната система подхожда снизходително. Затова ще поискаме промени в закона за движение по пътищата, защото се оказва, че част от тези шофьори имат много нарушения през годините, включително и след като им е отнета правоспособността. Част от проблемите, с които се сблъскваме е, че не можем да използваме пълноценно всички технически средства, с които разполагаме.", коментира той.

МВР ще настоява промените в закона за движение по пътищата и още 3 - 4 законопроекта, насочени срещу престъпността да бъдат разгледани приоритетно от Народното събрание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари