Още един мост над река Дунав при Русе

1
Плевнелиев: Новият Дунав мост при Русе трябва да бъде изкючително модерно съоръжение
Плевнелиев: Новият Дунав мост при Русе трябва да бъде изкючително модерно съоръжение

Президентът Росен Плевнелиев изрази мнение, че българската държава ще погледне страгически на въпроса за още един мост над река Дунав при Русе. Това стана днес по време на посещение на държавния глава в дунавския град.

Той обаче поясни, че още един мост край Русе трябва да се строи едва след като третото такова съоръжение стане факт между Силистра и Кълъраш.

За ползите от, както го нарече Плевнелиев - Дунав мост 4 при Русе, той изтъкна фактите, че Дунав е европейски коридор, Румъния е един от най-големите български пазари и румънските туристи са важен фактор за българския туристически бизнес.

Президентът поясни, че бързият влак от Западна Европа, който вече се планира през 2018-2019 г. да стига до Будапеща, най-вероятно ще продължи до Букурещ и Констанца, тъй като румънската страна работи в тази посока. Това обаче ще се случи около 2027 г. В тази връзка България има шанс композицията да минава и през Русе, откъдето да продължава към Истанбул.

За да стане това обаче факт, са необходими поне още два моста над Дунава – Дунав мост 3 и Дунав мост 4, смята Росен Плевнелиев. Дунав мост 3 категорично трябва да бъде между Силистра-Кълъраш, защото вече има мост при Русе, мисли президентът. В източната част на България по поречието на река Дунав обаче няма такова съоръжение, което мотивира държавния глава да защитава строежа на Дунав мост 3 в края на най-дългата речна граница на страната.

Относно евентуалният Дунав мост 4, президентът изтъкна, че трябва да бъде изкючително модерно съоръжение, което да може да свърже бъдещата свръхбърза влакова връзка от Европа, през Букурещ към Истанбул. 

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари