Румъния кандидатства с проект за втори мост при Гюргево

1
Европейският комисар по транспорта Адина Вълян изрази надежда, че новият мост ще има железопътен компонент
Европейският комисар по транспорта Адина Вълян изрази надежда, че новият мост ще има железопътен компонент Снимка: Европейски парламент / архив

Европейският комисар по транспорта Адина Вълян изрази надежда, че новият мост ще има железопътен компонент

Румъния е представила проект по поканата за проекти за военна мобилност за изграждане на втори мост при Гюргево и Русе, съобщи днес европейският комисар по транспорта Адина Вълян, цитирана от агенция Аджерпрес и БТА.

"Румъния е кандидатствала с проект по поканата за проекти за военна мобилност. Очаквах той да бъде по общата покана за проекти, но е била избрана възможността по поканата за военна мобилност, чиито резултати мога да оповестя на 15 декември“, заяви пред журналисти Адина Вълян в отговор на въпрос за втори мост между Румъния и България при Русе и Гюргево.

Тя допълни, че Румъния е кандидатствала за шосеен мост с железопътна опция. Стойността на проучването за осъществимост, за което е кандидатствала Румъния, е шест милиона евро, съобщава Аджерпрес.

Европейският комисар по транспорта отбеляза още, че железопътната връзка Букурещ-Гюргево ще се финансира с 570 милиона евро, защото е част от коридор, който трябва да продължи на юг.

Вълян изрази надежда, че новият мост между Гюргево и Русе ще има железопътен компонент.

Тя коментира и темата за натовареността на граничните пунктове. По думите ѝ има натиск на много граници в Европа, и по-специално в страните, които не са в Шенген – Румъния и България.

Аджерпрес припомня, че близо 20 години след обявяване на проекта за нов мост при Русе и Гюргево, България и Румъния са започнали реални действия за изграждане на трети мост помежду им (след Моста на дружбата (Русе-Гюргево) и този между Видин и Калафат). На 21 септември пресслужбата на министерството на транспорта и комуникациите на България съобщи, че двете страни са представили на Европейската комисия общ проект за проучване за осъществимост за комбиниран мост между Гюргево и Русе – шосеен и железопътен, припомня Аджерпрес, като се позовава на БТА.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    5
    до 4
    Русенец съм и ходя не само до Букурещ като теб. На теб един мост и един ферибот не са ли ти достатъчни за да минеш границата? Даже и с целия си катун да я минаваш, пак са достатъчни. Сега прочети какво бях написал, този път с разбиране. Ако пак нищо не разбереш, специално за теб ще ти го напиша мноооооого бавно.
  • 3
    4
    Извинявай,Русенец
    Ама,ако ти не ходиш до Букурещ,аз ходя,и слава Богу,че сме близо до голям европейски град.Мен ме интересува да има втори мост тук,не на майната си.Русенец.Ако си русенец,де
  • -2
    3
    русенец
    Вторият мост край Гюргево защо не го направите край Калафат? Може и на жълтите павета в София. На мен ми писна от мизерията , газовете и шума, който създава трафикът от тирове. Така или иначе Русе не3 печели нищо от това, софиянци да си го правят другаде.
  • 6
    2
    Ами
    Да вземат парите и да го построят те,защото няма да откраднат като нашите до 80 % от средствата и ще е изпълнен качествено.И добре,че са те,че ако чакаме тук,в Русе,на нашите търтюфлеци.....Надеждата ни е наистина в румънците.За жалост.До там ни докараха
  • 7
    1
    Бих казал
    Бих казал че докато нашите управници бясно онанират и си го тикат по всички дупки,румъняските ще грабнат парите и ще станат възложители по проекта,принципал и бенефециент....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари