Осем журналисти са арестувани в Турция през изминалата седмица

0
Свободата на печата в Турция отбеляза рязък спад
Свободата на печата в Турция отбеляза рязък спад

Турските власти арестуваха най-малко осем журналисти тази седмица при подновена репресия срещу медиите, съобщи БГНЕС. 

Баръш Пехливан, главен редактор за издание на критични новини OdaTV, беше арестуван в петък заради информация, отразяваща погребението на турски офицер от разузнаването, който загина в Либия. Директорът на новините на OdaTV Баръш Теркоглу и журналистката Хюля Килинч бяха арестувани заради същата публикация в сряда.

Свободата на печата в Турция отбеляза рязък спад през последните години при правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган и страната се превърна в такава с най-много журналисти зад решетките в света, като често срещани са продължаващи година задържания по време на следствие и дълги.

Репортерът Равин Стерк от прокюрдския новинарски сайт Rudaw и операторът Мехмет Сирин Акгюн бяха задържани за „заснемане на поле на действия на армията“ при отразяване на хилядите бежанци на гръцката граница в най-западната провинция Одрин в Турция. По-късно Акгюн бе освободен, докато задържането на Стерк беше удължено два пъти и той беше преместен в Анкара.

В петък Стерк беше обвинен в терористична пропаганда в полза на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), като съдът цитира публикациите му в социалните медии като доказателство.

Междувременно редакторът на вестник „Йени Яшам” Ферхат Челик, главният редактор Айдън Кесер и редакторът Семиха Аланкуш бяха призовани в съда в петък, но бяха освободени по-късно през деня.

Актьорът Тургай Йълдъз, известен с видеоклиповете си за политическа сатира, също беше призован за разпит.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари