Осъдиха основателката на компания "Теранос" на 11 години затвор за измама

1
Елизабет Холмс създава компанията, когато е едва 19-годишна студентка в Станфордския университет
Елизабет Холмс създава компанията, когато е едва 19-годишна студентка в Станфордския университет Снимка: GETTY IMAGES

Елизабет Холмс създава компанията, когато е едва 19-годишна студентка в Станфордския университет

Съд в град Сан Хосе, щата Калифорния, осъди основателката и главен изпълнителен директор на биотехнологичната компания "Теранос" (Theranos) Елизабет Холмс на 11 години и три месеца затвор за измама на инвеститорите, предадоха световните агенции.

Окръжният съдия Едуард Давила, осъди Холмс по три обвинения в измама на инвеститори и едно - в заговор. Съдебни заседатели признаха 38-годишната Холмс за виновна през януари след продължило три месеца съдебно дело, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Съдията оповести, че срокът на наказанието започва да тече от 27 април 2023 г. Очаква се адвокатите на Холмс да поискат от съдията да ѝ разреши да остане на под гаранция за срока на обжалването.

Преди да бъде произнесена присъдата, помощник-прокурор Джеф Шенк каза на съдията, че 15-годишната присъда "би отправила послание, че целта не оправдава средствата".

Адвокатът на Холмс, Кевин Дауни, поиска за нея домашен арест, заявявайки, че снизходителността би била оправдана, тъй като за разлика от човек, извършил тежко престъпление, нейните действия не са били продиктувани от алчност. Според съдебната документация Федералната пробационна служба е препоръчала 9-годишна присъда затвор.

Холмс основава биотехнологичната компания "Теранос" през 2003 г., когато е 19-годишна студентка в Станфордския университет. Година по-рано тя получава стипендия за изследователски проект. Отказва се от следването си и убеждава своя преподавател по химическо инженерство Чанинг Робъртсън да използват парите за разработване на новаторска система за кръвен анализ. Идеята на Холмс е да създаде устройство, което може да извършва десетки анализи и да диагностицира стотици заболявания само с една капка кръв, взета от пръста.

Идеята се оказва привлекателна за инвеститорите. Капитализацията на "Теранос" бързо се увеличава, като в определен момент възлиза на 9 милиарда долара. Стартъпът се превръща в една от водещите компании в Силициевата долина, а Холмс бива сравнявана със Стив Джобс, Илон Мъск и Марк Зукъръбърг. През 2015 г. обаче става ясно, че устройството за кръвен анализ "Едисон" не работи. Холмс е дадена на съд за мошеничество и измама на инвеститорите, след като компанията бързо се обезценява и престава да съществува.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари