Кошмарът на едно момиче от Русе

5
Не знаеш дали ще те оперират, защото е трябвало или, защото така ще получат пари от Здравната каса
Не знаеш дали ще те оперират, защото е трябвало или, защото така ще получат пари от Здравната каса

Мили дами, сигурно повечето от вас са имали неприятната ситуация да преминат през така наречените женски проблеми, свързани с гинекологично заболяване.

И както си му е редът, се обръщате за помощ към специалист-гинеколог. Той ви преглежда, прави изследвания, изписва нужните лекарства и вие си мислите, че всичко това е за ваше добро. Но дали всъщност е точно така?

Имали ли сте понякога усещането, че нещо не е съвсем наред? Чувствали ли сте, че май са ви превърнали в опитно зайче? В повечето пъти не сме съвсем сигурни доколко дадено лечение е за наше добро и доколко в угода на лекаря, фармацевта, та дори и лабораторията, в която „случайно“ ни пращат.

Има и още нещо, което според мен е много по-обезпокоително. Все по-често гинеколозите взимат решение да оперират пациентите си. Всичко се случва доста прибързано, което ме  кара да си мисля, че с извършената манипулация лекарят цели единствено да източи безкористно пари от здравната каса и съответно да напълни собствения си джоб.

За подобен случай ни разказа една изстрадала жена от Русе на около 30 години, все още нераждала.

През годините се е налагало да посещава много пъти гинекологичния кабинет и то не само в Русе, но и във Велико Търново, Антоново, Тутракан.

Случаят, за който ни споделя се развива в Русе.

Жената отива на профилактичен преглед при известна гинеколожка в града ни, към която подхожда с доверие за успешно лечение. Лекарката констатира не толкова сериозен проблем, но лечим по оперативен път. Жената си мисли, че операцията ще бъде извършена от въпросната лекарка, на която се е доверила, но тя на свой ред отказва. Причината, която изтъква е:  „Вече нямам време за такива малки манипулации, но затова пък ще те пратя при много добър мой колега – д-р Рудински“.

Пациентката е имала предишен опит с този лекар и не е останала доволна. И с недоверие  пита лекуващата си лекарка  дали може да се разчита напълно на него. Тя леко се обижда и категорично отвръща: „Щом те пращам при него, значи е добър. Имам му пълно доверие“.

В деня на операцията обаче, момичето лично се убеждава колко „добър“ всъщност е лекаря.

Той извършва манипулацията, без да каже нищо на пациентката си преди операцията, а след нея, тя изобщо не го вижда. Няма никаква представа какво се е случило на операционната маса, тъй като е била под пълна упойка.

След като се прибира в дома си, на втория ден се появяват много силни болки и обилно кръвотечение. Налага се злочестото момиче да преживее същата манипулация за втори път. Като резултат кървенето намалява, но почти три месеца не спира напълно. Отвратена от отношението или липсата на такова, тя не стъпва повече при този лекар.

Пита се дали не е била оперирана на конвейер, като просто поредната пациентка и поредната операция?

Къде остана човещинката у лекарите?

За жалост, историята не свършва до тук. Следват още много неприятни моменти със здравето на жената. След извършената уж безобидна и рутинна  манипулация се установява, че заболяването й може да се окаже рак на шийката на матката. Кошмарът й става пълен след поставената диагноза.

Нейна много близка роднина, главна сестра в отделение в УМБАЛ – Русе, я съветва да се прегледа при друг лекар и да поиска второ мнение, но в никакъв случай да не е в Русе, тъй като: „Тук двете болници се бият за пациенти и не знаеш дали ще те оперират, защото е трябвало или, защото така ще получат пари от Здравната каса“.

Тук идва и логичният въпрос: Има ли война за пациенти в Русе?

Когато ни лекуват, това за наше добро ли е или за нечии интереси?

Хора ли сме със съдби и мечти или просто поредното опитно зайче? Или поредният пациент на операционната маса, поредният, който си мисли, че ще оздравее, поредният, доверил се на лекаря си?

Мисля, че се досещате за отговора на всички тези въпроси.

Яжте, пийте, носете си новите дрехи и се молете да не ви се налага да стигате до чичко доктор, защото не се знае какво ще ви се случи и без да сте сериозно болен.

Надяваме се поне малко да сме ви замислили, защото, когато човек чуе лоши новини за здравето си, първоначално се шокира и му е трудно да мисли адекватно. И точно тогава лекарят казва: „Ще трябва да те оперираме и то спешно“!

Мили дами, не се поддавайте. Спрете, помислете, консултирайте се с други лекари, ако е необходимо дори в други градове, за да сте сигурни, че всичко е единствено за ваше добро, а не с комерсиална цел. Защото всички виждаме, че здравеопазването се е превърнало само и единствено в бизнес.

Вие сте хора, а не банкомати!

Вие сте личност, а не плъх за експерименти!

Бъдете здрави!

Името на гинеколога е сменено, тъй като е трудно да докажем случилото се!

Но ако някой от вас се е досетил все пак кой е той, то дано поне да не сте преживели и вие отношението му, както нашата читателка!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари