Осъдиха две лекарки от Русе да върнат пари

0
Две лекарки от ТЕЛК ще трябва да върнат на бюджета
Две лекарки от ТЕЛК ще трябва да върнат на бюджета

Две лекарки от ТЕЛК ще трябва да върнат на бюджета на държавното обществено осигуряване 565.01 лева, след като станало ясно, че са освидетелствали неточно пациент.

А впоследствие му е отпусната инвалидна пенсия в завишен размер. Казусът впрочем се точи по съдебни инстанции от месеци като последно Върховният административен съд го върна обратно в Русе за додоизясняване. Вероятно спорът отново ще стигне до най-горната инстанция, тъй като медицинските експертки твърдят, че са наказани неправилно, предаде агенция КРОСС.

 

Всичко започнало в началото на януари 2013 година, когато двете лекарки определили 68% неработоспособност на пациент. Въз основа на тяхното експертно решение била отпусната 100.86 лева инвалидна пенсия със задна дата. През март специализирай състав на НЕЛК отменил решението и върнал случая за повторно разглеждане от лекарската комисия с цел прецизиране. Причината - според националния орган ТЕЛК е определила по-висока степен на трайно намалената работоспособност и така е нарушила Наредбата за медицинската експертиза.

 

През юни последвало второ решение на ТЕЛК, което отредило на пациента 40% инвалидност. След няколко седмици от НОИ бил извършен анализ, според който болният е получил неправомерно по-висока пенсия, а за това трябва да се търси отговорност от членовете на ТЕЛК. Така била извършена финансова ревизия на конкретния лекарски състав. Последвал и ревизионен акт, който бил оспорен. Според експертите няма връзка между шетата в осигурителния бюджет и тяхното решение. Отделно ТЕЛК бил колективен орган и неговите членове носели солидарна имуществена отговорност, а не индивидуална.

След като оспорването на акта стигна до съд, първоначално наложената глоба от 748.05 лева бе сметната за правилна и потвърдена. След решението на върховните съдии и повторното гледане на делото в Русе обаче санкцията бе намалена на 565.01 лева. Дали лекарките ще платят на бюджета сумата, тепърва предстои да стане ясно.

Източник: Агенция Кросс
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари