Осъдиха англичанин за убийството на абитуриент в „Горубляне"

0
Момчето бе наръгано смъртоносно от постоянно пребиваващия у нас чужденец  на 10 юни 2014 година
Момчето бе наръгано смъртоносно от постоянно пребиваващия у нас чужденец на 10 юни 2014 година Снимка: bTV

Англичанинът Мейсън Кристофър е осъден на 4 г. затвор за убийството на абитуриента Емил Ботев, гласи окончателното решение на ВКС.

Той е потвърдил присъдата на Софийския апелативен съд, съобщиха от институцията.

Момчето бе наръгано смъртоносно от постоянно пребиваващия у нас чужденец  на 10 юни 2014 г. в столичния кв. „Горубляне". Убийството стана след свада между две компании. Кристофър наръга Ботев 4 пъти с нож в сърцето и корема.

Англичанинът бе признат за виновен, че е извършил престъплението при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.

През март 2015 г. Кристофър, който е със статут на постоянно пребиваващ у нас, застана пред Софийския градски съд. Той поиска съкратен процес, но не призна вината си. Кристофър обяви, че Емил Ботев и негови приятели са го нападнали и са го били с метални пръти, а той извадил ножа при самоотбрана. СГС му даде 4 г. затвор. Апелативните магистрати потвърдиха решението на СГС. ВКС обаче отмени изцяло въззивното решение и върна делото на Софийския апелативен съд за ново разглеждане от друг състав и от етапа на допускане на доказателства. При новото разглеждане обаче апелативните магистрати отново постановиха 4 г. "лишаване от свобода" за британеца.

Прокуратурата отново обжалва пред ВКС, тъй като счита, че решението е неправилно и незаконосъобразно. Споре държавното обвинение Емил Ботев не е участвал в нападението, а в един по-късен момент излязъл от автомобил и хукнал след отдалечаващия се Мейсън Кристофър, като бил гол до кръста и не носел нищо в ръцете си. Ако Мейсън действително е бил уплашен и се страхувал за живота си, остава без отговор въпроса защо не е продължил да бяга, а се е обърнал, изчакал е Ботев като насочил нож към него, след което му нанесъл четири удара. Два от тях - в жизнено важни части на човешкото тяло (коремната и гръдната област), се оказали смъртоносни, а другите били нанесени в гърба на пострадалия.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари