Осъдените остават без лични карти

1
Очаква се така да се спрат бягствата от правосъдието
Очаква се така да се спрат бягствата от правосъдието Снимка: БГНЕС

Ще им се дава временно удостоверение за самоличност, когато съдът се произнесе

Очаква се така да се спрат бягствата от правосъдие, които обикновено са след произнасянето на присъдата на първа или на втора инстанция

Временна лична карта ще имат хората, които са с присъди и с наложена забрана да напускат страната, пише в.24 часа.

Тя ще се издава от звената “Български документи за самоличност” към областните дирекции на МВР по седалище на съда, който е отнел документа за самоличност. Очакванията са така да се сложи край на бягствата от правосъдие. По последни данни бегълците са 609. Досега практиката показва, че най-често се изчезва след произнасяне на присъдата на първа или втора инстанция. Примерите са много - Петко Митевски, подсъдим за присвояване на 21 млн. лв., Евелин Банев- Брендо, Илиян Тодоров, осъден за двойното убийство край дискотека “Соло”, Братя Галеви. Всички те се покриха, преди делото им да стигне до Върховния касационне съд, където явяването не е задължително.

Промяната е предвидена в проект за изменение на правилника за издаване на българските лични документи. Той е внесен в Министерския съвет на 18 декември от вътрешния министър Христо Терзийски.

В проекта се предвижда временният документ да се издава до 8 работни часа, след като в полицията по служебен път пристигне уведомлението от съда, отнел личната карта. След това ще бъде съобщено на осъдения. Уведомление ще бъде изпратено и до съда, отнел личната карта. Тя ще бъде съхранява в областните дирекции на полицията.

Промяната в правилника се налага, защото в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) има текст, който казва, че след налагане на забрана за напускане на страната съдът може да отнеме личната карта.

Идеята всъщност е още от 2018 г., но едва сега намира реализация, въпреки че се планираше временните лични карти да се въведат още през 2019 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари