„Орион“ се върна на Земята

0
Апаратът се озова край бреговете на Мексико
Апаратът се озова край бреговете на Мексико Видео: Reutres

Апаратът се озова край бреговете на Мексико

Капсулата на НАСАОрион” се приводни в Тихия океан след пътуването си до Луната, което бе част от първата мисия „Артемис” на американската космическа агенция. Тя бе тест за НАСА, която планира да върне хората на спътника на Земята.

След 25 дни в космоса капсулата се озова край бреговете на мексиканския щат Баха Калифорния. „Орион” навлезе в земната атмосфера с близо 40 000 км/ч, при което се нагря до 2 760 градуса по Целзий, но покритието ѝ издържа. Преминаването стана с помощта на парашути, информира NOVA.

Ръководителят на НАСА Бил Нелсън описа мисията като „голям успех”. Стартът ѝ беше отлаган, но след излитането на 16 ноември от „Кейп Канаверал” полетът мина без проблеми и основните цели бяха изпълнени: прелитане до Луната, навлизане в орбитата ѝ, излизане от орбита, последващо прелитане.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари